EUR: 310,11 Ft
CHF: 289,44 Ft
2017. március 27., hétfő
Hajnalka

Külföld

Felfedte magát a bitcoin megalkotója!

Felfedte magát a brit BBC hírszolgálatnak a bitcoin és más hasonló digitalizált virtuális devizák technológiai hátterét adó nyílt forráskódú “blockchain” szoftver kifejlesztője.

A BBC jelentése szerint Craig Wright ausztrál üzletember olyan ismeretekkel szolgált bizonyítékként, amivel csak a technológia eredeti megalkotója, az első bitcoin blokkokat létrehozó “Satoshi Nakamoto” álnéven ismert személy rendelkezhetett.

A brit The Economist magazin kérését további bizonyítékok bemutatására Craig Wright elutasította. Az Economist mindenesetre így is arra a következtetésre jutott, hogy “Wright megítélésünk szerint valóban azonos lehet Nakamotóval, bár azért maradtak még nyitott kérdések. Minden kétséget kizáró módon azonban valószínűleg soha nem lehet majd megállapítani, hogy ki hozta létre a bitcoint” – fogalmazott az Economist.

A BBC beszámolója szerint Wright állítását a virtuális deviza számos prominens képviselője is megerősítette, mondván, a technológiát megalkotó “Satoshi Nakamoto” kilétének a felfedése nagy jelentőséggel bírhat az ágazat további fejlődése szempontjából. Nem csak azért, mert az alkotónak döntő szava lehet a protokoll továbbfejlesztésében, hanem azért is, mert valószínűleg bitcoinból is van neki bőven elegendő az árfolyam befolyásolásához.

Egyes számítások szerint Nakamoto mintegy egymillió bitcoinnal rendelkezhet, ami a jelenlegi árfolyamon 440 millió dollárnak felel meg. “Ha Wright valóban hozzáfér Nakamoto mintegy egymillió bitcoinjához, akkor biztosak lehetünk benne, hogy minden mozdulatát szoros figyelemmel követik majd a befektetők” – mondta Tomas Forgac, a Coin of Sale bitcoin forgalmazó startup vezetője a Reuters hírügynökségnek.

Wright az Economistnak azt mondta, hogy csak lassan fogja piacra vinni bitcoin vagyonát, nehogy befolyásolja az árfolyamot. A hírre a bitcoin árfolyama három százalékkal 440 dollár alá esett 454,89 dollárról.

A rendőrség már tavaly decemberben házkutatást tartott Wright lakásán és irodájában, miután a Wired magazin őt nevezte meg a bitcoin valószínű megalkotójaként és több száz millió dollár értékű bitcoin tétel birtokosaként.

Az ausztrál adóhivatal (ATO) és a rendőrség nem kommentálta Wright kilétének a felfedéséről hétfőn felreppent híreket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meztelenül rohant a templomba a lány

  Meztelenül rohant a templomba a lány

  Rengeteg sérülés borította annak a 18 éves lánynak a testét, aki magából kikelve, ordítozva rontott be egy texasi templomba azt állítva, hogy egy autós elrabolta, majd egy erdőben molesztálni kezdte.

 • Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant vasárnap egy ukrán Mi-2-es katonai helikopter az ország keleti részén, Donyeck megye kijevi ellenőrzésű részén, az előzetes információk alapján öten vesztették életüket, a gép három fős legénysége és két utasa – közölte Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

 • Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  A globalizált világban fontos, hogy a gyökereinket megerősítsük, s felismerjük, hogy valami sokkal értékesebbel rendelkezünk, mint az olcsó, import kultúra – fogalmazott Nagyszalonta polgármestere az Arany János emlékév kapcsán megjelent formabontó album kapcsán.