EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Külföld

Füstöt jeleztek a tengerbe zuhant utasszállítóról

Párizs, 2016. május 19.
Az EgyptAir egyiptomi légitársaság plakátja a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren 2016. május 19-én. Az EgyptAir tájékoztatása szerint május 19-én hajnalban eltűnt a radarernyőről az légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata. A repülőgép 66 emberrel, 56 utassal és 10 fős személyzettel a fedélzetén szerdán 23:09 órakor szállt fel Párizsból, és kairói idő szerint 2:45 órakor veszett nyoma. (MTI/AP/Raphael Satter)

Füstöt jelzett arról az egyiptomi repülőgépről az úgynevezett ACARS adattovábbító rendszer, amely csütörtökön a Földközi-tengerbe zuhant – adta hírül a péntek éjjel a CNN amerikai hírtelevízió.

Az adatok szerint a füstöt a pilótafülkéhez közeli mosdóból jelezte egy érzékelő percekkel azelőtt, hogy a repülőgép eltűnt a földi radarokról.

Az ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) a repülés alatt folyamatosan küld adatokat a földi légiirányításnak a gép rendszereinek működéséről, illetve esetleges meghibásodásáról. Az egyiptomi repülőről hibaüzenet érkezett a pilótafülke ablakának jégtelenítő berendezéséről, és egy másik füstjelző is működésbe lépett.

Szakértők szerint mindezek arra utalhatnak, hogy műszaki hiba okozhatta a Franciaországba gyártott Airbus-A320-as típusú utasszállító repülőgép katasztrófáját.

Bár pénteken az egyiptomi haditengerészet megtalálta a repülő néhány roncsdarabját, emberi testrészeket és néhány poggyászt a Földközi-tengerben 290 kilométerre északra Alexandria városától, ezek még nem elegendőek ahhoz, hogy ki lehessen deríteni, mi okozta a tragédiát. A gép feketedobozait még keresik: az egyiptomi haditengerészet mintegy 13 ezer négyzetkilométeres területet fésül át tüzetesen, de ha nincs eredmény, akkor kiterjesztheti a keresést.

Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter korábban úgy fogalmazott, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki, terrortámadásét sem, és utóbbinak nagyobb a valószínűsége, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

Két nappal a tragédia után még egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett elkövetőként, és az utaslistán a nyomozók nem találtak terroristagyanús, vagy terrorszervezettel valószínűsíthetően kapcsolatban álló személyt.

Kapcsolódó Cikkek