EUR: 307,73 Ft
CHF: 266,44 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Gyárakat államosít az elnök Venezuelában

Termelésüket gazdasági okokból leállító gyárak államosítását és gyártulajdonosok bebörtönzését rendelte el Nicolás Maduro venezuelai elnök.

Maduro azzal magyarázta a helyi idő szerint szombaton, pártja hívei előtt bejelentett intézkedést, hogy a szóban forgó vállalatokat “a burzsoázia megbénította”, a vállalkozók pedig “szabotálják a gazdaság működését”. Mindent meg kell tenni a termelés újraindítása érdekében – hangoztatta, az országban tomboló gazdasági válságot “külső agresszióra” vezetve vissza.

Maduro ezenkívül hadgyakorlatokra adott utasítást, “külső fenyegetésre” hivatkozva.

Venezuelában súlyos élelmiszer- és energiaválság van, és feszült a politikai légkör a tavaly decemberi parlamenti választások óta, amelyeken a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) elnevezésű ellenzéki pártkoalíció többséget szerzett a törvényhozásban, a Nicolás Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) pedig 17 év után először kisebbségbe került.

Maduro pénteken belső, illetve az Egyesült Államokból kiinduló “gazdasági puccskísérletre” hivatkozva elrendelte a január közepe óta érvényben lévő gazdasági szükségállapot meghosszabbítását újabb hatvan nappal. A szükségállapot feljogosítja az elnököt arra, hogy beleavatkozzon a venezuelai vállalatok ügyeibe, illetve valuta- és árkorlátozást vezessen be.

A jobboldali ellenzék szombaton arra figyelmeztetett, hogy Venezuelában “robbanásveszélyes” a helyzet a társadalomban terjedő elégedetlenség miatt, és ha meghiúsul a Maduro leváltásáról szóló népszavazási kezdeményezésük, annak “kiszámíthatatlan következményei” lehetnek. “Ha elzárják a demokratikus utat, nem tudjuk, mi fog történni”. “Venezuela egy bomba, amely bármelyik pillanatban felrobbanhat” – mondta Henrique Capriles ellenzéki vezető egy tüntetésen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.