2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb IX.kerület

Ha gumimatrac, akkor Ferencváros

Ma már lakóház áll a Lenhossék utcában ott, ahol egykor a Pálma Gumigyár működött. Mindent készítettek itt, aminek kaucsuk volt az alapanyaga, de igazán híressé a cipősarok és a gumimatrac tette az üzemet.

Lenhossék utca, itt állt a Palma gumigyár (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ennek a háznak a helyén állt a Pálma gumigyár
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Lenhossék utca, itt állt a Palma gumigyár (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ma már csak egy emléktábla emlékeztet a híres gumigyárra
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Nem a gumigyár volt az első üzem itt, hanem az Union keményítőgyár, amely az 1890-es évek végétől működött Belső-Ferencvárosnak ebben az utcájában. Majd megérkezett a Magyar Ruggyanta Rt., amelynek egyik híres terméke a Pálma cipősarok volt. A gyár kezdetben gumihulladék feldolgozásával foglalkozott, 1953-tól azonban már haszontermékeket állítottak elő. A Pálma cipősarok bájos reklámjainak köszönhetően olyan híres lett, hogy 1957-től a márkanév lett a gyár neve is.


nosztalgia_poszterek_plakatok_palma_kaucsuk_cipo_sarok_1905_nosztalgia_kereskedelmi_plakat_poszter_975_1

Mindenki tudta akkoriban, hogy ha tartós cipőt szeretne, Pálma sarkot kell lábbelijére tetetnie

1963-ban létrehozták az Országos Gumiipari vállalatot, ennek része lett a Pálma Gumigyár, 1973-ban pedig a hatalmas cég felvette a Taurus nevet. Mindenfajta gumiterméket gyártottak egészen 1991-ig, amikor is az üzem bezárt. A cég csődbe ment, elavult technikájával drágán tudta előállítani a termékeket, így nem volt versenyképes a piac többi szereplőjével.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.