2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb IX.kerület

Ha gumimatrac, akkor Ferencváros

Ma már lakóház áll a Lenhossék utcában ott, ahol egykor a Pálma Gumigyár működött. Mindent készítettek itt, aminek kaucsuk volt az alapanyaga, de igazán híressé a cipősarok és a gumimatrac tette az üzemet.

Lenhossék utca, itt állt a Palma gumigyár (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ennek a háznak a helyén állt a Pálma gumigyár
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Lenhossék utca, itt állt a Palma gumigyár (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ma már csak egy emléktábla emlékeztet a híres gumigyárra
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Nem a gumigyár volt az első üzem itt, hanem az Union keményítőgyár, amely az 1890-es évek végétől működött Belső-Ferencvárosnak ebben az utcájában. Majd megérkezett a Magyar Ruggyanta Rt., amelynek egyik híres terméke a Pálma cipősarok volt. A gyár kezdetben gumihulladék feldolgozásával foglalkozott, 1953-tól azonban már haszontermékeket állítottak elő. A Pálma cipősarok bájos reklámjainak köszönhetően olyan híres lett, hogy 1957-től a márkanév lett a gyár neve is.


nosztalgia_poszterek_plakatok_palma_kaucsuk_cipo_sarok_1905_nosztalgia_kereskedelmi_plakat_poszter_975_1

Mindenki tudta akkoriban, hogy ha tartós cipőt szeretne, Pálma sarkot kell lábbelijére tetetnie

1963-ban létrehozták az Országos Gumiipari vállalatot, ennek része lett a Pálma Gumigyár, 1973-ban pedig a hatalmas cég felvette a Taurus nevet. Mindenfajta gumiterméket gyártottak egészen 1991-ig, amikor is az üzem bezárt. A cég csődbe ment, elavult technikájával drágán tudta előállítani a termékeket, így nem volt versenyképes a piac többi szereplőjével.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.