EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Herpeszvírussal irtják a pontyokat Ausztráliában!

nagy ferenc rdhsz.hu ponty

Herpeszvírust készül bevetni a pontyok ellen az ausztrál kormány, amely 11 millió ausztrál dollárt (2,2 milliárd forint) áldoz a költségvetésből az ország legpusztítóbb édesvízi kártevőinek kiirtására.

A szakemberek a délkelet-ausztráliai Murray-Darling medence természetes vizeiben, 2018 vége felé akarják szabadjára engedni a vírus pontyspecifikus változatát – írja a The Guardian című brit lap internetes oldala.

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) hét éven át tesztelte a vírust az országban őshonos halfajokon és a Murray-, valamint a Darling-folyó mentén élő állatokon és megállapította, hogy az teljes biztonsággal bevethető a területen.

A pontyok veséjét, máját és kopoltyúját megtámadó herpeszvírus, a CyHV-3 általában 24 órán belül végez az áldozatával és hét napra van szüksége, hogy szemmel látható változást idézzen elő a bevetése helyszínén. Japán tavakban két hét alatt eltűnt az európai pontyok 70 százaléka. Kedvező hőmérséklet mellett 100 százalékos a hatásfoka.

“A ponty a természetes vizeink egyik utálatos kártevője, amely a Murray-Darling medence halállományának 80 százalékát teszi ki” – mondta Christopher Pyne, az innovációs tárca vezetője.

A kártékony halak megfékezésére irányuló korábbi erőfeszítések, úgy mint a csapdák kihelyezése és a kereskedelmi halászat, hosszú távon és ekkora területen költségesnek és jórészt hatástalannak bizonyultak. A meleg és alacsony oxigéntartalmú vizekben is gyorsan szaporodó pontyok évi 500 millió ausztrál dollár kárt okoznak a gazdaságban.

Az Ausztráliában a 19. század közepén meghonosodott pontyok azért jelentenek fenyegetést más fajokra nézve, mert felkavarják a vizet, eróziót okoznak és elorozzák a táplálékot az őshonos halak elől. Egyes térségekben a hajózható vízi utak teljesen zavarossá váltak a pontyok miatt, melyek elpusztították a vízinövényeket és elűzték az őshonos halak 90 százalékát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

  Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

  Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

 • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

  Nagy bajok a Mars expedíció körül!

  Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.

 • Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

  Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

  Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet.