EUR: 307,48 Ft
CHF: 265,92 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Higanyszennyezés miatt rendkívüli állapot!

Higanyszennyezés miatt két hónapos rendkívüli állapotot hirdettek hétfőn Amazóniában, Peru Madre de Dios nevű térségének több kerületében.

A higany a térségben illegálisan működő aranybányákból került a környezetbe. A hatóságok szerint a nehézfém a folyók vízében és az élővilágban is kimutatható, a szennyezés mértéke pedig meghaladja az egészségügyi határértéket.

Miután a mérgező anyag az egyik olyan harcsafajban is jelen van, amelyet a helyiek előszeretettel halásznak és fogyasztanak, a szennyezés a környéken élők egészségét is veszélyezteti. A higany különösen a gyerekekre és a várandós nőkre veszélyes – figyelmeztettek a hatóságok.

“A lakosság 41 százaléka van kitéve higanyszennyezésnek” – közölte Manuel Pulgar-Vidal perui környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető kijelentette: a jelenséget csírájában kellene elfojtani, a törvénytelenül működő bányák bezárásával.

Manuel Pulgar-Vidal tudatta: a rendkívüli állapot kihirdetése lehetővé teszi, hogy a kormányzat egészségügyi intézkedéseket hozzon, mobilkórházakat, laboratóriumokat állítson fel, valamint egészséges élelmiszerekkel lássa el a helyi lakosságot.

A bányászok a környezetvédelmi tárca szerint 100 ezer hektár esőerdőt pusztítottak már el Madre de Diosban, és évente negyven tonna higanyt juttatnak a környezetbe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.