EUR: 309,50 Ft
CHF: 288,30 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Irán rendezni akarja viszonyát Szaúd-Arábiával

Jakarta, 2015. április 23.
Haszan Rohani iráni elnök a Joko Widodo indonéz elnökkel való tárgyalására érkezik Jakartában 2015. április 23-án. Rohani a 60. Ázsia-Afrika konferencián vesz részt az indonéz fővársoban. (MTI/EPA/Pool/Mast Irham)

Teherán kész félretenni nézeteltéréseit Rijáddal, és új mederbe terelné a jelenleg meglehetősen feszült szaúdi-iráni kapcsolatokat – derült ki az iráni külügyminiszter-helyettes pénteki nyilatkozatából.

“Szaúd-Arábia az iszlám világ egyik legfontosabb szereplője számunkra, ezért készek vagyunk félretenni nézeteltéréseinket Rijáddal” – idézte az ISNA iráni hírügynökség Abbász Arakcsit.

A térségnek békére és stabilitásra van szüksége a további feszültségek helyett, ezért nem volt okos döntés Szaúd-Arábia részéről a diplomáciai kapcsolatok megszakítása Iránnal – mutatott rá a külügyminiszter-helyettes.

Rijád és Teherán között azt követően robbant ki diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január elején több szélsőségessel és terroristával együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit szintén terrorizmus miatt ítéltek halálra.

A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel. Válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. A két regionális hatalom, az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő, arab Szaúd-Arábia és a síita, jellemzően perzsa Irán között évek óta vetélkedés zajlik a térség felett gyakorolt befolyásért.

A két ország közvetett hadviselést folytat Szíriában és Jemenben is. A Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató Irán és az ellenzéket segítő Szaúd-Arábia fontos szerepet játszhatna a több mint öt éve zajló szíriai polgárháború lezárásában, mivel mindketten támogatják a harcoló felek közötti béketárgyalásokat.

Kapcsolódó Cikkek