EUR: 307,92 Ft
CHF: 266,69 Ft
2017. szeptember 20., szerda
Friderika

Egyéb IX.kerület

Jó helyre került a sas

A Groupama Aréna előtti területen hamarosan építkezés kezdődik, irodaház lesz ott, ahol eddig a Fradi-sas tárta szét szárnyait. Szőke Gábor Miklós, a szobor alkotója szerint az új helyen jobban látszik majd az alkotás monumentalitása.

13151628_10153436244545740_788803907877553082_n

Szőke Gábor Miklós készítette a Fradi sast

– Körülbelül két éve építettem a sast, akkor már felmerült, hogy egyszer a távoli jövőben át kell helyezni a szobrot. Terepszemlét tartottam, megvizsgáltam az új lehetőségeket és szerencsére sikerült a szobor számára előnyös helyet találni a Groupama főbejáratával szemben, így nyugodtan vágtam bele csapatommal a projekt előkészítésébe – mesélte Szőke Gábor Miklós a Lokálnak.

Groupama Aréna Fradi sas építkezés (Fotó: Máté Krisztián)

Itt állt eddig a sas, már tereprendezés folyik (Fotó: Máté Krisztián)

–  Az elszállítást a szobor építéséhez hasonló módon oldottuk meg, csak fordított sorrendben. Egy 16 tonnás szobor mozgatása óriási felelősség, így minden munkafolyamatot személyesen ellenőrzök. Száztonnás daruval sikeresen átszállítottuk trailerek segítségével a szobrot, jelenleg folytatódnak a szobrászati munkálatok. Ezt követően jön a felületkezelés, a labda betonburkolatának visszaépítése, a térkő, valamint a világítás visszaállítása –magyarázta az alkotó, aki szerint jó helyen lesz a sas.

Groupama Aréna Fradi sas építkezés (Fotó: Máté Krisztián)

A sas leszállt új helyére (Fotó: Máté Krisztián)

–  Szerettem nagyon a régi helyét, de szerencsére az újnak is számos előnye van. A szobrom közelebb került a Groupama Arénához, így jobban érezhető monumentális léptéke. Ráadásul a Fradi szimbóluma már közvetlenül a bejáratnál köszönti az aréna látogatóit, a sas szárnyai alatt léphetnek be az épületbe.

Szőke Gábor Miklós most egész nap az Arénánál van, felügyeli a munkálatokat és beszélget az arra járókkal, a Fradi-sas ugyanis mindenkit érdekel.

– Egy olyan szobrot szerettem volna megvalósítani, amely büszkeséget és legyőzhetetlenséget sugároz, egy igazi totemállatot, amely megtestesíti Magyarország egyik legrégibb futballcsapatát. A sas nem véletlenül szimbóluma megannyi sportklubnak világszerte, egy száguldó ragadozómadár, egy erőteljes állat, amely a Fradi-sasban ölt testet, a visszajelzések alapján sok emberben tiszteletet, büszkeséget vagy félelmet ébreszt. Formai kialakításakor rengeteget kísérleteztem különböző mozdulatokkal, végül az áldozatára lecsapó madarat választottam, amely a Fradi címerében is megtalálható, az áldozatot a labda szimbolizálja.

Kapcsolódó Cikkek