EUR: 323,79 Ft
CHF: 280,65 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Egyéb IX.kerület

Jó helyre került a sas

A Groupama Aréna előtti területen hamarosan építkezés kezdődik, irodaház lesz ott, ahol eddig a Fradi-sas tárta szét szárnyait. Szőke Gábor Miklós, a szobor alkotója szerint az új helyen jobban látszik majd az alkotás monumentalitása.

13151628_10153436244545740_788803907877553082_n

Szőke Gábor Miklós készítette a Fradi sast

– Körülbelül két éve építettem a sast, akkor már felmerült, hogy egyszer a távoli jövőben át kell helyezni a szobrot. Terepszemlét tartottam, megvizsgáltam az új lehetőségeket és szerencsére sikerült a szobor számára előnyös helyet találni a Groupama főbejáratával szemben, így nyugodtan vágtam bele csapatommal a projekt előkészítésébe – mesélte Szőke Gábor Miklós a Lokálnak.


Groupama Aréna Fradi sas építkezés (Fotó: Máté Krisztián)

Itt állt eddig a sas, már tereprendezés folyik (Fotó: Máté Krisztián)

–  Az elszállítást a szobor építéséhez hasonló módon oldottuk meg, csak fordított sorrendben. Egy 16 tonnás szobor mozgatása óriási felelősség, így minden munkafolyamatot személyesen ellenőrzök. Száztonnás daruval sikeresen átszállítottuk trailerek segítségével a szobrot, jelenleg folytatódnak a szobrászati munkálatok. Ezt követően jön a felületkezelés, a labda betonburkolatának visszaépítése, a térkő, valamint a világítás visszaállítása –magyarázta az alkotó, aki szerint jó helyen lesz a sas.

Groupama Aréna Fradi sas építkezés (Fotó: Máté Krisztián)

A sas leszállt új helyére (Fotó: Máté Krisztián)

–  Szerettem nagyon a régi helyét, de szerencsére az újnak is számos előnye van. A szobrom közelebb került a Groupama Arénához, így jobban érezhető monumentális léptéke. Ráadásul a Fradi szimbóluma már közvetlenül a bejáratnál köszönti az aréna látogatóit, a sas szárnyai alatt léphetnek be az épületbe.


Szőke Gábor Miklós most egész nap az Arénánál van, felügyeli a munkálatokat és beszélget az arra járókkal, a Fradi-sas ugyanis mindenkit érdekel.

– Egy olyan szobrot szerettem volna megvalósítani, amely büszkeséget és legyőzhetetlenséget sugároz, egy igazi totemállatot, amely megtestesíti Magyarország egyik legrégibb futballcsapatát. A sas nem véletlenül szimbóluma megannyi sportklubnak világszerte, egy száguldó ragadozómadár, egy erőteljes állat, amely a Fradi-sasban ölt testet, a visszajelzések alapján sok emberben tiszteletet, büszkeséget vagy félelmet ébreszt. Formai kialakításakor rengeteget kísérleteztem különböző mozdulatokkal, végül az áldozatára lecsapó madarat választottam, amely a Fradi címerében is megtalálható, az áldozatot a labda szimbolizálja.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.