EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Külföld

Klórgázt vetett be az Iszlám Állam

Kobani, 2014. október 18.
Lövedék csapódik be az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei által ostromlott, a török határ mentén fekvő szíriai kurd városban, Kobaniban 2014. október 18-án. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Klórgázzal töltött tüzérségi lövedékekkel lőtték az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet harcosai a kurd fegyveres erők, a pesmergák észak-iraki állásait – közölte hétfőn a Press-TV iráni hírcsatorna.

Kurd forrásokra hivatkozva a televízió azt jelentette, hogy a közelmúltban elkövetett támadás során három civil lakos életét vesztette, több százan pedig megsebesültek.

A Press-TV szerint több tucat pesmerga harcosnál légzési nehézségek léptek fel, őket az észak-iraki Kirkuk városának kórházaiba szállították.

Március 9-én a szélsőségesek vegyifegyver-támadást intéztek az észak-iraki Taza város ellen, három gyermek halálát okozva, 1500 embert pedig megsebesítve. Az akkori hírügynökségi jelentések szerint három óra leforgása alatt mintegy 45 rakétát lőttek Tazára, helyi biztonsági illetékesek szerint a támadás során ugyancsak klórgázt vetettek be az iszlamisták.

Irak területének mintegy harmada felett már közel két éve az Iszlám Állam gyakorol ellenőrzést. A nemzetközi katonai támogatás és a terroristák ellen a frontokon elért eredmények dacára – beleértve Ramádi 2015 decemberi felszabadítását is -, Bagdadnak eddig még nem sikerült megfordítania a helyzetet és megbirkóznia a terroristák jelentette fenyegetéssel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek