EUR: 308,46 Ft
CHF: 285,28 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Belföld

Költözni csak pontosan, szépen

költözés wikipediaVannak notórius költözők. Azok, akik nem szeretnek sokáig egy helyen élni, nem nagyon akarnak betagozódni a társadalom éppen aktuálisan rájuk mért részébe, vagy éppenséggel a munkájuk olyan, hogy egyik városból a másikba repítheti őket egy-egy igazgatótanácsi döntés.

Aztán vannak azok, akik kényszerből költöznek ennyit. Albérletből albérletbe, netán válás(ok) után kell új fedél után nézniük. Dobozok közt telik az életük. Ők mennek, keresnek, találnak, költöznek.

De mi van a másik oldalon? Az „őshonos” polgárral, aki csak a néz a gangon vagy kertjéből át a szomszéd lakhoz, netán a panel liftjét figyeli a kulcslyukon át. Ki jön és miért? Meddig marad? Egyedül jön vagy valami cafkával? Gyerek, kutya van? Átjön bemutatkozni? Fogja fizetni a közös költséget? Hány éves? Bulizik még? Drogos?

És akkor az egyéb, kirekesztő kérdéseket most le se írjuk.

Igen, ezekkel szembesül a költöző, hogy aztán ki-ki vérmérséklete szerint adjon rá választ. Az antiszociálisak abszolút letojják, hogy ők az újonnan érkezettek: megvan a kéró, itt lakok és kész. A túlbuzgók már a költözés előtt a szomszédok agyára mennek „mindenttudniakarok” udvariaskodó kérdésözöneikkel, és birtokba vétel után naponta háromszor csöngetnek be megérdeklődni ezt vagy azt. Méltán lesznek két hét alatt a közutálat tárgyai.

Ez a két véglet. És aztán ott van a rutinos költöző, aki sokat nem bratyizik, csak a szükséges infókat osztja meg. „Holnap költözünk, ekkor és ekkor, kérjük, hagyják szabadon az ingatlan előtti parkolót”, majd a „jó napot én vagyok én” és kész.

Hogy aztán egy-egy költözés esélyt ad-e a társadalmi beilleszkedésre? Hogy mikor válik elfogadottá a gyüttment? Erre bizony nincsen recept. Alkati kérdés – mindkét oldalon. Van, aki a sok keserű tapasztalat okán már meg sem próbálkozik az asszimilálódással. Más meg a világért sem veszi észre, hogy tehet ő bármit, az bizony nem változtatja meg a közeget.

Marad a természetes út. A legnehezebb. Lehet, hogy két perc alatt révbe érünk, de az is lehet, hogy soha. Ettől szép az élet, nem igaz?

Kapcsolódó Cikkek

 • Fordulat a Teréz körúti robbantó ügyében?

  Fordulat a Teréz körúti robbantó ügyében?

  Nagyszülei szerint nincs valódi bizonyítékuk a hatóságoknak a Teréz körúti robbantással gyanúsított P. László ellen, sőt szerintük olyan új információ került a hatóság kezébe, amely nyomán hamarosan szabadon engedik az előzetes letartóztatásba helyezett unokájukat.

 • Gyurcsányozással indult a balos összefogás

  Gyurcsányozással indult a balos összefogás

  Az ígéretek szerint a héten megkezdődnek a tárgyalások a baloldali pártok között, hogy másodjára is megkíséreljenek összeállni, most a 2018-as országgyűlési választásokra.

 • Vona Gábor a török nácik jóbarátja

  Vona Gábor a török nácik jóbarátja

  A Jobbik elnöke elismerte, hogy “jó kapcsolata van” a török Nacionalista Mozgalom Párttal. Ez az a tömörülés, amely a háttérből támogatja a Szürke Farkasok névre hallgató terrorista sejtet.