EUR: 310,34 Ft
CHF: 288,85 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Külföld

Könnygáz, vízágyú és egy halott május elsején Isztambulban

Dikili, 2016. április 8.
Török rendőrök egy illegális bevándorló iratait ellenőrzik Dikili kikötőjében 2016. április 8-án, miután negyvenöt pakisztáni férfiból álló újabb menekültcsoport érkezett vissza a görög Leszbosz szigetéről Törökországba. Az Európai Unió és a török kormány között március 18-án létrejött menekültügyi megállapodás keretében április 4-én kezdődött meg azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy akik maguk zárkóztak el a kérelem benyújtásától. (MTI/EPA/Mert Cakir)

Könnygázos, vízágyús összecsapásba torkollt tüntetők és rendőrök között a május elsejei felvonulás Isztambulban, és haláleset is történt: egy embert elgázolt egy vízágyús jármű.

A felvonulás békésen kezdődött az arra engedélyezett, külvárosi területen, ám tüntetők egy csoportja megpróbált eljutni a város központjában lévő Takszim térre, ezt pedig a rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal akadályozta. Ekkor történt a halálos baleset.

A Takszim tér jelképes erejű emlékhely: tüntetések hagyományos tere, ahol 1977. május elsején 34 demonstráló vesztette életét.

Isztambul kormányzója igyekezett felkészülni az idei ünnepnapra: 24 ezer 500 biztonsági embert parancsolt szolgálatba, akik 207 embert vettek őrizetbe.

Ankarában a rendőrség lefogott négy férfit azzal a gyanúval, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tagjai, és állítólag merényletre készültek május elsejei felvonulók, tüntetők ellen.

Törökország többi városában a vasárnapi felvonulások mindazonáltal incidens nélkül zajlottak le. Gaziantepben inkább nem tartották meg a felvonulást, mert reggel autóba rejtett pokolgép robbant a város rendőr-főkapitánysága előtt. Egy rendőr meghalt, 13-an megsebesültek, közülük kilencen rendőrök.

Izmirben néhány tüntető levetkőzött, tiltakozásul a rendőrségi motozás ellen. A túlzottnak tartott hatósági ellenőrzés olyan téren történt, amelyre a lakosság megkapta a gyülekezési engedélyt.

Kapcsolódó Cikkek