EUR: 307,69 Ft
CHF: 265,63 Ft
2017. október 23., hétfő
Gyöngyi

Belföld

Már az EU-ban is edzik a terroristákat

Hírszerzési információk szerint dzsihadista katonai felkészítőtáborok létesültek a Nyugat-Balkánon és egyes EU-államokban – többek között erről is beszélt Manuel Navarrete Paniagua még hétfőn egy uniós bizottság előtt. Az Europol rendőrségi ügynökség Terrorizmus Elleni Központjának (ECTC) vezetője azt is jelezte, hogy az erről szóló híreket egyelőre senki nem erősítette meg, ugyanakkor azt is elmondta, hogy csak az utóbbi évben több, mint 4 ezer terroristagyanús embert azonosítottak és rögzítettek az Europol rendszerében, 1057 személyt pedig hasonló vádakkal le is tartóztattak.

Paniagua kitért a menekülthullám és a terrorizmus közötti összefüggésre is. Ennek kapcsán úgy értékelt, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a radikálisok szisztematikusan használnák a bevándorlók útvonalait, de a hatóságok tisztában vannak ennek az eshetőségnek a kockázataival. – Tudunk konkrét példákról – gondoljunk csak a párizsi merényletsorozatra –, amikor a migránshullámmal együtt iszlám harcosok is beszivárogtak Európába.

Az európai biztonsági erők mindenestre fokozták a terrorizmus megelőzésére vonatkozó intézkedéseiket. Ezzel összefüggsében május elején 200 terrorelhárító katona állt hadrendbe Olaszországban és Görögországban is, közülük 50-en a legfontosabb határpontokon teljesítenek szolgálatot.

Az ECTC igazgatója elemezte a közelmúltban bekövetkező terrorcselekményeknek a hivatalos szervek működésére gyakorolt hatásait is. Mint fogalmazott, a támadások szervezettsége és összehangoltsága meglepte az európai biztonsági erők embereit, a robbanószerkezetek és lőfegyverek egyidejű használata pedig ugyancsak újdonságnak számít a kontinensen. – Továbbra is áll, hogy a dzsihadisták számítanak a legfőbb biztonsági fenyegetésnek Európában – szögezte le.

Paniagua összefoglalójában említést tett a Törökország helyzetéről is. Azt mondta, hogy a török állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörlésével elképzelhető, hogy a terrorfenyegetettség is nő majd Európában. Ezt támasztja alá az is, hogy jelenleg közel 1300 török harcol az iszlamisták pártján Irakban, illetve Szíriában.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.