EUR: 309,14 Ft
CHF: 285,21 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Belföld

Már az EU-ban is edzik a terroristákat

Europol, székház

Hírszerzési információk szerint dzsihadista katonai felkészítőtáborok létesültek a Nyugat-Balkánon és egyes EU-államokban – többek között erről is beszélt Manuel Navarrete Paniagua még hétfőn egy uniós bizottság előtt. Az Europol rendőrségi ügynökség Terrorizmus Elleni Központjának (ECTC) vezetője azt is jelezte, hogy az erről szóló híreket egyelőre senki nem erősítette meg, ugyanakkor azt is elmondta, hogy csak az utóbbi évben több, mint 4 ezer terroristagyanús embert azonosítottak és rögzítettek az Europol rendszerében, 1057 személyt pedig hasonló vádakkal le is tartóztattak.

Paniagua kitért a menekülthullám és a terrorizmus közötti összefüggésre is. Ennek kapcsán úgy értékelt, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a radikálisok szisztematikusan használnák a bevándorlók útvonalait, de a hatóságok tisztában vannak ennek az eshetőségnek a kockázataival. – Tudunk konkrét példákról – gondoljunk csak a párizsi merényletsorozatra –, amikor a migránshullámmal együtt iszlám harcosok is beszivárogtak Európába.

Az európai biztonsági erők mindenestre fokozták a terrorizmus megelőzésére vonatkozó intézkedéseiket. Ezzel összefüggsében május elején 200 terrorelhárító katona állt hadrendbe Olaszországban és Görögországban is, közülük 50-en a legfontosabb határpontokon teljesítenek szolgálatot.

Az ECTC igazgatója elemezte a közelmúltban bekövetkező terrorcselekményeknek a hivatalos szervek működésére gyakorolt hatásait is. Mint fogalmazott, a támadások szervezettsége és összehangoltsága meglepte az európai biztonsági erők embereit, a robbanószerkezetek és lőfegyverek egyidejű használata pedig ugyancsak újdonságnak számít a kontinensen. – Továbbra is áll, hogy a dzsihadisták számítanak a legfőbb biztonsági fenyegetésnek Európában – szögezte le.

Paniagua összefoglalójában említést tett a Törökország helyzetéről is. Azt mondta, hogy a török állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörlésével elképzelhető, hogy a terrorfenyegetettség is nő majd Európában. Ezt támasztja alá az is, hogy jelenleg közel 1300 török harcol az iszlamisták pártján Irakban, illetve Szíriában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ötös alá

  Ötös alá

  Nagyon szép dolog, ha egy iskola nem klisékkel, hanem tanár-diák együttműködésben készült zenés színpadi játékkal emlékezik nemzeti ünnepeken.

 • Rendőrt ölt a neonáci

  Rendőrt ölt a neonáci

  Kegyetlenül megölte Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot szerdán Bőnyben Győrkös István, az ismert nyilasvezér.

 • Mécs kiakadt Horn rokonára

  Mécs kiakadt Horn rokonára

  Komoly perpatvar robbant ki egy orosz tévéműsor miatt, amelyben az ’56-os forradalmat a CIA művének nevezték. Az adásban megszólalt az MSZP-s Havas Szófia, Horn Gyula unokahúga is, aki szerint a szabadságharc idején vadásztak a zsidókra.

 • Juhász maffiózóknak dolgozik

  Juhász maffiózóknak dolgozik

  Végleg eldőlt, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke Portik Tamásnak, a magyar alvilág egyik legsúlyosabb figurájának táskahordója.