EUR: 312,51 Ft
CHF: 261,52 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Külföld

Megölték az Iszlám Állam egyik legveszélyesebb vezérét!

A tunéziai hadsereg végzett az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet helyi ágának egyik legveszélyesebb dzsihadista vezérével – jelentette be csütörtökön az észak-afrikai ország védelmi minisztériuma.

Szejfeddín Dzsameli, aki ismert Abu Káká néven is, a Zsund al-Hiláfá (a kalifátus katonái) nevű csoport egyik vezetője volt. A terrorista vezért egy éjszakai rajtaütés során ölték meg egy elit katonai egység tagjai az ország központi részében. A razzia során fegyvereket is lefoglaltak a hatóságok.


Tunéziában Zin el-Abidin ben Ali egykori államfő 2011-es elűzése óta megnőtt a fegyveres dzsihadista mozgalmak jelenléte. Az IÁ tavaly három súlyos terrortámadást hajtott végre, amelyek összesen hetvenkét halálos áldozatot szedtek.

A katari látogatáson tartózkodó Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai köztársasági elnök csütörtökön elmondta: országának a dzsihadisták elleni harc eddig nagyjából 3,5 milliárd euróba (közel 1 billiárd forintba) került. A pénzt “jobb lett volna a gazdaságba fektetni, de a jelenlegi körülmények között szükséges, hogy a terror elleni harc és a biztonság szavatolása elsőbbséget élvezzen” – jelentette ki.


Március 7-én iszlamisták ütöttek rajta a tunéziai hadsereg és rendőrség ellenőrzőpontjain és laktanyáin a Líbiával szomszédos területen, az összecsapásokban legalább 45-en vesztették életüket, köztük 13 katona és hét civil is.

Tavaly márciusban pedig a tuniszi Bardo Múzeumban 20 turistával és egy rendőrrel végeztek szélsőségesek, míg június végén Szúsza strandján 38 külföldi turistát ölt meg egyetlen támadó.

Tunéziából több ezren csatlakoztak az IÁ-hoz Irakban, Szíriában és Líbiában is. Az észak-afrikai állam, hogy megakadályozza az iszlamista fegyveresek beszivárgását, a Líbiával közös mintegy 500 kilométer hosszú határán kétszáz kilométer hosszú akadályrendszert épített. Az akadályrendszer a határvonalon épített vizesárokból, illetve a mellette felhúzott több méter magas és széles homokgátból áll, amelyre megfigyelő rendszert szerelnek fel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Ítélete hatályon kívül helyezését kérte hétfőn kezdődött fellebbviteli tárgyalásán Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusától (MICT), amely megbízatásának lejárta után átvette a hágai Nemzetközi Törvényszék fennmaradó ügyeit.

  • Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman, a 86 éves korában, április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg az idei nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban – közölte Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.