EUR: 307,67 Ft
CHF: 287,20 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Megölték az Iszlám Állam egyik legveszélyesebb vezérét!

2015. augusztus 12.
Az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezethez hű katonai csoportok egyike által az internetre feltett videóról készített, 2015. augusztus 5-én közreadott kép a térdre kényszerített, 30 éves, horvát Tomislav Salopekről egy meg nem nevezett tengerparti helyszínen. Az Iszlám Állam egyiptomi csoportja 2015. augusztus 12-én fotót tett közzé a közösségi médiában arról, hogy az általuk fogva tartott horvát túszt lefejezték. (MTI/AP)

A tunéziai hadsereg végzett az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet helyi ágának egyik legveszélyesebb dzsihadista vezérével – jelentette be csütörtökön az észak-afrikai ország védelmi minisztériuma.

Szejfeddín Dzsameli, aki ismert Abu Káká néven is, a Zsund al-Hiláfá (a kalifátus katonái) nevű csoport egyik vezetője volt. A terrorista vezért egy éjszakai rajtaütés során ölték meg egy elit katonai egység tagjai az ország központi részében. A razzia során fegyvereket is lefoglaltak a hatóságok.

Tunéziában Zin el-Abidin ben Ali egykori államfő 2011-es elűzése óta megnőtt a fegyveres dzsihadista mozgalmak jelenléte. Az IÁ tavaly három súlyos terrortámadást hajtott végre, amelyek összesen hetvenkét halálos áldozatot szedtek.

A katari látogatáson tartózkodó Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai köztársasági elnök csütörtökön elmondta: országának a dzsihadisták elleni harc eddig nagyjából 3,5 milliárd euróba (közel 1 billiárd forintba) került. A pénzt “jobb lett volna a gazdaságba fektetni, de a jelenlegi körülmények között szükséges, hogy a terror elleni harc és a biztonság szavatolása elsőbbséget élvezzen” – jelentette ki.

Március 7-én iszlamisták ütöttek rajta a tunéziai hadsereg és rendőrség ellenőrzőpontjain és laktanyáin a Líbiával szomszédos területen, az összecsapásokban legalább 45-en vesztették életüket, köztük 13 katona és hét civil is.

Tavaly márciusban pedig a tuniszi Bardo Múzeumban 20 turistával és egy rendőrrel végeztek szélsőségesek, míg június végén Szúsza strandján 38 külföldi turistát ölt meg egyetlen támadó.

Tunéziából több ezren csatlakoztak az IÁ-hoz Irakban, Szíriában és Líbiában is. Az észak-afrikai állam, hogy megakadályozza az iszlamista fegyveresek beszivárgását, a Líbiával közös mintegy 500 kilométer hosszú határán kétszáz kilométer hosszú akadályrendszert épített. Az akadályrendszer a határvonalon épített vizesárokból, illetve a mellette felhúzott több méter magas és széles homokgátból áll, amelyre megfigyelő rendszert szerelnek fel.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

    A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

    Magyarország a digitális technológiák fejlesztésének regionális központjává kíván válni – hangsúlyozta vendéglátóinak Varga Mihály a kínai Sencsenben a telekommunikációs termékeket gyártó Huaweinél, és az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreamsnél (BYD) tett szerdai látogatásán.

  • Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

    Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

    A mai a “legjobb és legdemokratikusabb” Németország, amely valaha létezett, de súlyos veszélyek fenyegetik stabilitását – mondta szerdán Berlinben Joachim Gauck német szövetségi elnök az államfői munkásságát lezáró búcsúbeszédében.