2018. április 26., csütörtök
Ervin

Egyéb II.kerület

Megörökítették Romek Strzałkowski emlékét

Mansfeld Péter egykori iskolája, a Medve utcai Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium épületének falán emléktáblát avattak Romek Strzałkowskinak, az 1956. június 28-i poznańi sortűz 13 éves áldozatának.

Romek önk2

Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntője Romek Strzalkowski emléktáblájának avatása alkalmából a Medve utcában

Romek önk még2

Láng Zsolt II. kerületi polgármester Romek Strzalkowski, az 1956-os poznani sortűz legfiatalabb áldozata és Mansfeld Péter, a Csik Ferenc Iskola falán lévő emléktáblájánál

Az Országgyűlés Hivatala és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága idén, a magyar−lengyel szolidaritás évében, az 1956-os poznańi és magyarországi forradalom 60. évfordulóján állított emléktáblát Romek Strzałkowskinak, a 13 éves lengyel diáknak, aki a „poznańi csütörtök” megmozdulásaiban vesztette életét a karhatalom golyója által.


A táblát a Medve utcai Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium épületén avatták május 5-én. Az intézmény volt az egykori iskolája a lengyel ifjú magyar sorstársának, Mansfeld Péternek, aki a forradalom idején még csak 15 éves volt, és a Széna téri felkelők csoportjában vett részt az eseményekben, majd 1958-ban halálra ítélték és 1959. március 21-én, néhány nappal a 18. születésnapa után kivégezték. A két fiú emléktáblája most egymás mellett áll.

A kommunizmus ifjú áldozatainak, Romek Strzałkowskinak és Mansfeld Péternek az emlékét Poznańban tábla és utcanév őrzi.


Az eseményre ellátogatott és beszédet mondott Marek Tadeusz Kuchciński, a lengyel Szejm és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke.

A megjelenteket Makovecz Éva, a Csik Ferenc iskola igazgatója köszöntötte. A megemlékezésen részt vett többek között Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő és Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő. A II. kerületi önkormányzat képviseletében Láng Zsolt polgármester helyezett el koszorút az emléktábláknál. A táblaavatásra eljött Mansfeld László, Mansfeld Péter testvére is. A műsorban közreműködtek a Csik Ferenc iskola és a Budapesti Lengyel Iskola diákjai. (Forrás: Budai Polgár)

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.

 • Éremeső a fehérváriaknak

  Éremeső a fehérváriaknak

  Kovács Sarolta nyerte a nők versenyét az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI SE győzött. De a fehérvári sikernek itt nincs vége.