EUR: 308,03 Ft
CHF: 281,66 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Egyéb II.kerület

Megörökítették Romek Strzałkowski emlékét

Mansfeld Péter egykori iskolája, a Medve utcai Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium épületének falán emléktáblát avattak Romek Strzałkowskinak, az 1956. június 28-i poznańi sortűz 13 éves áldozatának.

Romek önk2

Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntője Romek Strzalkowski emléktáblájának avatása alkalmából a Medve utcában

Romek önk még2

Láng Zsolt II. kerületi polgármester Romek Strzalkowski, az 1956-os poznani sortűz legfiatalabb áldozata és Mansfeld Péter, a Csik Ferenc Iskola falán lévő emléktáblájánál

Az Országgyűlés Hivatala és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága idén, a magyar−lengyel szolidaritás évében, az 1956-os poznańi és magyarországi forradalom 60. évfordulóján állított emléktáblát Romek Strzałkowskinak, a 13 éves lengyel diáknak, aki a „poznańi csütörtök” megmozdulásaiban vesztette életét a karhatalom golyója által.

A táblát a Medve utcai Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium épületén avatták május 5-én. Az intézmény volt az egykori iskolája a lengyel ifjú magyar sorstársának, Mansfeld Péternek, aki a forradalom idején még csak 15 éves volt, és a Széna téri felkelők csoportjában vett részt az eseményekben, majd 1958-ban halálra ítélték és 1959. március 21-én, néhány nappal a 18. születésnapa után kivégezték. A két fiú emléktáblája most egymás mellett áll.

A kommunizmus ifjú áldozatainak, Romek Strzałkowskinak és Mansfeld Péternek az emlékét Poznańban tábla és utcanév őrzi.

Az eseményre ellátogatott és beszédet mondott Marek Tadeusz Kuchciński, a lengyel Szejm és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke.

A megjelenteket Makovecz Éva, a Csik Ferenc iskola igazgatója köszöntötte. A megemlékezésen részt vett többek között Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő és Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő. A II. kerületi önkormányzat képviseletében Láng Zsolt polgármester helyezett el koszorút az emléktábláknál. A táblaavatásra eljött Mansfeld László, Mansfeld Péter testvére is. A műsorban közreműködtek a Csik Ferenc iskola és a Budapesti Lengyel Iskola diákjai. (Forrás: Budai Polgár)

Kapcsolódó Cikkek

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.

 • Akaba történelmet írt

  Akaba történelmet írt

  A hétéves Akaba múlt vasárnapi sikerével történelmet írt a Millenniumi Díj harmadszori megnyerésével a Kincsem Parkban.

 • Harmincadszor tekerték körbe Érdet

  Harmincadszor tekerték körbe Érdet

  A harmincadik Érd Körbe városkerülő kerékpáros túra rajtjára ismét megtelt a Főtér, hogy családias hangulatban körbekerékpározzák a várost a megszokott 10, 30 és 60 kilométeres távokon.