EUR: 310,11 Ft
CHF: 289,44 Ft
2017. március 27., hétfő
Hajnalka

Belföld

Megtépázta a Jobbikot a sok belső vita

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint a Jobbik vasárnapi tisztújításán a küldöttek nem elhanyagolható része nem támogatta Vona Gábor újjáválasztását, így fejezve ki bírálatát a pártelnök politikájával szemben.

Lánczi Tamás, akit az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában arról kérdeztek, hogy Vona Gábort a szavazatok 80,5 százalékával választották újra a Jobbik elnökévé, miközben korábban 95 százalékot kapott, azt mondta: a viták hatását mutatja a visszaesés, hiszen a pártelnök ellenjelölt nélkül indult.

Azt mondta: a viták Vona Gábor és elsősorban Novák Előd, a párt volt alelnöke, valamint a Jobbik korábbi meghatározó arcainak “kiszorítása” miatt indultak. A Jobbik radikálisai között sokan aggodalommal figyelik, hogy a pártelnök nyíltan arról beszél, “az elveket félre kell tenni”, és mindent annak kell alárendelni, hogy 2018-ban kormányra tudjanak kerülni – fűzte hozzá.

A szakértő, akit arról is kérdeztek, hogy Vona Gábor a tisztújításon azt mondta, a Jobbik “nemzeti néppárttá” vált, úgy vélekedett: a néppártosodástól távol van a Jobbik, amely még mindig inkább regionális és generációs párt, az ország bizonyos részein “nincs jelen”, míg más helyeken nagyobb számban, és elsősorban a fiatalok közül tud szavazókat szerezni.

Hozzátette: Vona Gábor két évvel ezelőtt hirdette meg a “cukiságkampányt”, amellyel megpróbálták középre hozni a Jobbikot, ebből annyi látszik, hogy egyelőre nem tudta növelni potenciális szavazótáborát a párt, viszont a radikálisok közül néhányan lemorzsolódtak.

Lánczi Tamás szerint az elnökség átalakítása nem ideológiai kérdés volt Vona Gábornak, hanem ki akarta szorítani potenciális riválisait az elnökségből, ez “belső hatalmi leszámolás” volt, amelynek eredményei a következő két évben derülnek ki.

Az, hogy Vona Gábor átengedi a frakcióvezetői posztot Volner Jánosnak, a belső hatalmi alkuk eredménye lehetett – jelentette ki Lánczi Tamás, hozzátéve, hogy a pártelnök bejelentette azt is, a jövőben inkább a pártszervezetre, mint a frakcióra kíván támaszkodni, ezzel jelezve, hogy a frakcióvezető “helyi értéke” csökken.

Kérdésre válaszolva elmondta: egy esetleges technikai koalícióban a baloldal és a Jobbik között “van logika”, de ha a párt formálisan is megkötne bármilyen szövetséget, szavazótáborának jelentős részét elveszítené.

A vasárnapi tisztújítás eredményeképp a Jobbik alelnöki tisztséget a következő két évben Volner János, Z. Kárpát Dániel, Toroczkai László, Sneider Tamás, Fülöp Erik és Janiczak Dávid tölti be. Közülük Toroczkai László ásotthalmi, Fülöp Erik tiszavasvári és Janiczak Dávid ózdi polgármestert újonnan választották meg erre a tisztségre.

Kapcsolódó Cikkek

 • 23 millióra büntették az Orangewayst

  23 millióra büntették az Orangewayst

  Több mint 23 millió forintos bírságot szabott ki az elmúlt két évben a hatóság az OrangeWays márkanév alatt szolgáltatást nyújtó társaságokra.

 • Tovább bővíti szolgáltatásait a MOL

  Tovább bővíti szolgáltatásait a MOL

  Közép-Kelet-Európában elsőként a MOL vezeti be töltőállomásainál az úgynevezett „drive-through” szolgáltatást, vagyis a közeljövőben egyre több MOL-kúton áthajtva lehet majd kávét, szendvicset, üdítőt vásárolni.

 • Jobbikos képviselő lesz Simicska fia?

  Jobbikos képviselő lesz Simicska fia?

  Kibújt a szög a zsákból: a Ripost úgy tudja, hogy Simicska Lajos fia, Simicska Ádám politikai karrierjének megindításáról, vagyis a Jobbik országos listájára kerüléséről tárgyalt pénteken, zárt ülésen a párt elnöksége.