EUR: 311,20 Ft
CHF: 265,12 Ft
2018. március 20., kedd
Klaudia,

Belföld

Megtépázta a Jobbikot a sok belső vita

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint a Jobbik vasárnapi tisztújításán a küldöttek nem elhanyagolható része nem támogatta Vona Gábor újjáválasztását, így fejezve ki bírálatát a pártelnök politikájával szemben.

Lánczi Tamás, akit az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában arról kérdeztek, hogy Vona Gábort a szavazatok 80,5 százalékával választották újra a Jobbik elnökévé, miközben korábban 95 százalékot kapott, azt mondta: a viták hatását mutatja a visszaesés, hiszen a pártelnök ellenjelölt nélkül indult.


Azt mondta: a viták Vona Gábor és elsősorban Novák Előd, a párt volt alelnöke, valamint a Jobbik korábbi meghatározó arcainak “kiszorítása” miatt indultak. A Jobbik radikálisai között sokan aggodalommal figyelik, hogy a pártelnök nyíltan arról beszél, “az elveket félre kell tenni”, és mindent annak kell alárendelni, hogy 2018-ban kormányra tudjanak kerülni – fűzte hozzá.

A szakértő, akit arról is kérdeztek, hogy Vona Gábor a tisztújításon azt mondta, a Jobbik “nemzeti néppárttá” vált, úgy vélekedett: a néppártosodástól távol van a Jobbik, amely még mindig inkább regionális és generációs párt, az ország bizonyos részein “nincs jelen”, míg más helyeken nagyobb számban, és elsősorban a fiatalok közül tud szavazókat szerezni.


Hozzátette: Vona Gábor két évvel ezelőtt hirdette meg a “cukiságkampányt”, amellyel megpróbálták középre hozni a Jobbikot, ebből annyi látszik, hogy egyelőre nem tudta növelni potenciális szavazótáborát a párt, viszont a radikálisok közül néhányan lemorzsolódtak.

Lánczi Tamás szerint az elnökség átalakítása nem ideológiai kérdés volt Vona Gábornak, hanem ki akarta szorítani potenciális riválisait az elnökségből, ez “belső hatalmi leszámolás” volt, amelynek eredményei a következő két évben derülnek ki.

Az, hogy Vona Gábor átengedi a frakcióvezetői posztot Volner Jánosnak, a belső hatalmi alkuk eredménye lehetett – jelentette ki Lánczi Tamás, hozzátéve, hogy a pártelnök bejelentette azt is, a jövőben inkább a pártszervezetre, mint a frakcióra kíván támaszkodni, ezzel jelezve, hogy a frakcióvezető “helyi értéke” csökken.

Kérdésre válaszolva elmondta: egy esetleges technikai koalícióban a baloldal és a Jobbik között “van logika”, de ha a párt formálisan is megkötne bármilyen szövetséget, szavazótáborának jelentős részét elveszítené.

A vasárnapi tisztújítás eredményeképp a Jobbik alelnöki tisztséget a következő két évben Volner János, Z. Kárpát Dániel, Toroczkai László, Sneider Tamás, Fülöp Erik és Janiczak Dávid tölti be. Közülük Toroczkai László ásotthalmi, Fülöp Erik tiszavasvári és Janiczak Dávid ózdi polgármestert újonnan választották meg erre a tisztségre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kínos! Szél Bernadett buktatta le Vonát

  Kínos! Szél Bernadett buktatta le Vonát

  Lassan már követni sem lehet, melyik ellenzéki párt, kivel szeretne együttműködni, az azonban biztos, az LMP miniszerelnök-jelöltje kifejezetten ajnározza Vona Gábort.

 • Ápolónőkre támadtak a migránsok

  Ápolónőkre támadtak a migránsok

  Egyre inkább veszélyeztetve érzik magukat a bi­ele­feldi kór­ház ápolónői, akik arra panaszkodnak, hogy az elmúlt időben szinte folyamatosan terrorizálják őket a migránsok.

 • Kihajították az ablakon Cicut

  Kihajították az ablakon Cicut

  Brutális tettre szánta rá magát egy asszony Székesfehérváron a négy napos hosszú hétvége utolsó napján. Egy társasház harmadik emeletéről egyszerűen ledobta a macskáját egy szállító dobozban.