EUR: 310,19 Ft
CHF: 288,89 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Külföld

Merkel megijedt az AfD előretörése miatt

Párizs, 2015. október 2.
Angela Merkel német kancellár (b) és Francois Hollande francia elnök sajtótájékoztatót tart az ukrajnai békefolyamat újraindításáról szóló, a normandiai négyek (Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország) vezetőinek megbeszélését követően a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2015. október 2-án. (MTI/EPA/Etienne Laurent)

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke irányváltást sürget pártjánál a legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli politikai erő, az Alternatíva Németországnak (AfD) előretörése miatt – írta kedden a Bild című német napilap.

A beszámoló szerint Angela Merkel a CDU hétfői elnökségi ülésén azt mondta, hogy a pártnak többet kell foglalkoznia a konzervatív, a politikai középtől jobbra álló szavazókkal, és új stratégiát kell kidolgoznia arról, hogy miként viszonyuljon az AfD-hez.

A pártelnök-kancellár úgy vélte, nincs értelme állandóan “ütni” az AfD-t és szavazóit, mert a támadások “szolidaritási hatást” váltanak ki, vagyis a párt és a támogatók egyre inkább összezárnak – írta a Bild.

“Nincsen semmiféle új stratégia” – reagált a beszámolóra Angela Merkel kedden Berlinben.

A CDU-nak van elég szellemi muníciója, hogy vitába szálljon “más véleményekkel, így az AfD véleményével is, méghozzá nem habzó szájjal” és általánosító előítéletek nélkül – mondta a politikus egy francia oktatási nyelvű berlini gimnáziumban tett látogatása alkalmából német hírportálok beszámolói szerint.

Azonban a CDU-nak határozottabban kell megfogalmaznia, hogy “mit akarunk, hová tartunk és mi a meggyőződésünk” – tette hozzá Angela Merkel.

A gimnáziumban tartott pódiumbeszélgetésen Angela Merkel a francia belpolitikai helyzetről szólva a többi között elmondta: “igyekszem majd hozzájárulni ahhoz, hogy más pártok erősebbek legyenek, mint a Nemzeti Front”.

Úgy vélte, a Nemzeti Front – amellyel az AfD több vezetője szorosabb együttműködést szorgalmaz – olyan politikai erő, amellyel szembe kell szállni, éppen úgy, mint azokkal a németországi erőkkel, amelyek “nagyon negatívan beszélnek az Európai Unióról, amint az az AfD programjából is kitűnik”.

A többi között az AfD-re és a Nemzeti Frontra is jellemző erőteljesen iszlámkritikus nézetekre utalva megjegyezte: “nem tartom szépnek, hogy egyes országok azt mondják, hozzánk nem jöhetnek muszlimok”. Az ilyen hozzáállás nem egyeztethető össze a vallásgyakorlás szabadságának európai értékével – mondta Angela Merkel.

A CDU kereszténydemokrata, liberális és konzervatív irányzatokat összefogó jobbközép néppárt, Angela Merkel 2000 óta vezeti, és a legtöbb elemző szerint korszerűsítette és újrapozícionálta. A CDU így szakított olyan hagyományos konzervatív nézetekkel, mint például a védelempolitikában a kötelező sorkatonai szolgálat fenntartásának szükségessége, az energiapolitikában az atomenergia alkalmazásának támogatása, vagy a “három K” elve a családpolitikában, amely a gyerekek-konyha-templom (Kinder, Küche, Kirche) háromszögben jelölte ki a nők helyét.

A 2013-ban alakult AfD vasárnap elfogadott programjában hazafias, modern konzervatív pártként határozza meg magát, és a 16 tartomány közül már 8-ban rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel. A párt így esélyt szerzett arra, hogy tényezővé váljon az országos politika jobboldali térfelén. Ez kihívás a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségnek, amely fennállása óta arra törekszik, hogy tőle jobbra ne vesse meg a lábát számottevő erő.

A Forsa közvélemény-kutató intézet kedden ismertetett felmérése szerint az AfD országos támogatottsága 9 százalékos, ami ugyan 1 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest, de csaknem a kétszerese a Bundestagba bejutáshoz szükséges 5 százaléknak. A CDU 34 százalékon áll, 1 százalékponttal erősödött.

Kapcsolódó Cikkek