EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 21., szombat
Ágnes

Külföld

Merkel sikeres tanulási folyamatnak tartja a menekültválságot

Frankfurt, 2015. október 3.
Norbert Lammert, a parlamenti alsóház, a Bundestag elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár érkezik a német újraegyesítés 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre Frankfurtban 2015. október 3-án. (MTI/EPA/Pool/Boris Rössler)

Angela Merkel német kancellár szerint a nemzetközi menekültválság eddigi kezelése sikeres tanulási folyamat.

A kancellár csütörtökön Berlinben a WDR német regionális közszolgálati médiatársaság Europa Forum című rendezvényének egy újságírókkal folytatott pódiumbeszélgetésen kiemelte, hogy a legfontosabb az uniós külső határ védelme, amit meg kell tanulni, különösen ha tengeren húzódó határról van szó.

Ha valamennyi európai akarná, “akkor sem tudnánk minden menekültet befogadni”, ezért a menekülésre késztető okok kezelését is meg kell tanulni – tette hozzá.

A válságot kiváltó okok kezelést szolgálja a Törökországgal kötött megállapodás is, amelyet ugyan sokan függőségi helyzet kialakulásaként értékelnek, de tudomásul kell venni, hogy Európa nem zárkózhat be – mondta Angela Merkel.

Rámutatott: az 500 milliós EU, illetve a schengeni övezet Ciprus révén éppen úgy Szíria közvetlen szomszédja, mint az 5 milliós Libanon.

Kapcsolódó Cikkek