2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb Tatabánya

Messzire látni a Magorról

Tatabányától délre, a Kis-Kopasz-hegyen építette fel a Vértesi Erdő Zrt. azt a háromszögekre alapozott tornyot, amelynek az átadóünnepségét követő napokban több száz helybéli zarándokolt fel a hegyoromra. A tizenhat méter magas tornyot május 20-án, pénteken adták át. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a kilátó átadása előtt elmondta, hogy az elmúlt években a 22 állami erdőgazdaság 16 milliárd forintot fordított közjóléti beruházásokra, a létesítményeket aktívan használják a látogatók. Így lesz ezzel a toronnyal is, melynek építése a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója, Kocsis Mihály szerint a cég közjóléti tevékenységébe illeszkedik. Korábban erdészeti múzeumot, erdei iskolát, valamint az erdei termékek boltját is létrehozta a cég a közelben. A vezérigazgató elmondta: a kilátó helyét úgy választották meg, hogy odafentről arra a síkra lehessen letekinteni, ahol a legenda szerint 907-ben a bánhidai csata zajlott Árpád vezér és Szvatopluk morva fejedelem hadai között. Látni lehet innen a Vértes legmagasabb pontját, a Nagy-Csákányt is, valamint a Gerecse teljes vonulatát, a Tatai-medencét, tiszta időben akár a Dunáig is terjedhet a panoráma. A 424 méter magas Kis-Kopasz-hegy tetején álló új kilátó Körtvélyespusztától a kék sávon, majd a kék kereszt jelzésen közelíthető meg. A kilátó megvalósításának 17 millió forintos költségéhez a Vértesi Erdő Zrt. uniós támogatást nyert el. A projekt keretében számos tűzrakó- és pihenőhelyet is építettek a környéken, valamint a tatabányai Síkvölgyi-erdőben medvehagymás gasztroösvényt alakítottak ki.

Still0520_00000

Az avatóünnepségen megjelent Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere is, aki kiemelte: Tatabányára számos turista érkezik, akik a Vértest és a Gerecsét járva a város környezetével ismerkedhetnek meg. – Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy ilyen természeti örökség vesz körül bennünket. Itt a közelben meg lehet tekinteni a Mária-szakadékot, amely feledhetetlen élményt nyújt a kirándulóknak, csakúgy, mint az országban egyedülálló Körtvélyesi erdei temető, illetve a Csákányosi-dombok között haladó turistaútvonalak vonzóvá teheti a környéket.


11_KILATO07

Horváth Zoltán, a megyei természetjáró szövetség elnöke kifejezte köszönetét és háláját, hogy a Vértesi Erdő Zrt. a jelenlegi fejlesztésekkel szinte csalogatja a kirándulni vágyókat a Gerecsébe és a Vértesbe.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.