EUR: 323,96 Ft
CHF: 281,05 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Tatabánya

Messzire látni a Magorról

Tatabányától délre, a Kis-Kopasz-hegyen építette fel a Vértesi Erdő Zrt. azt a háromszögekre alapozott tornyot, amelynek az átadóünnepségét követő napokban több száz helybéli zarándokolt fel a hegyoromra. A tizenhat méter magas tornyot május 20-án, pénteken adták át. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a kilátó átadása előtt elmondta, hogy az elmúlt években a 22 állami erdőgazdaság 16 milliárd forintot fordított közjóléti beruházásokra, a létesítményeket aktívan használják a látogatók. Így lesz ezzel a toronnyal is, melynek építése a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója, Kocsis Mihály szerint a cég közjóléti tevékenységébe illeszkedik. Korábban erdészeti múzeumot, erdei iskolát, valamint az erdei termékek boltját is létrehozta a cég a közelben. A vezérigazgató elmondta: a kilátó helyét úgy választották meg, hogy odafentről arra a síkra lehessen letekinteni, ahol a legenda szerint 907-ben a bánhidai csata zajlott Árpád vezér és Szvatopluk morva fejedelem hadai között. Látni lehet innen a Vértes legmagasabb pontját, a Nagy-Csákányt is, valamint a Gerecse teljes vonulatát, a Tatai-medencét, tiszta időben akár a Dunáig is terjedhet a panoráma. A 424 méter magas Kis-Kopasz-hegy tetején álló új kilátó Körtvélyespusztától a kék sávon, majd a kék kereszt jelzésen közelíthető meg. A kilátó megvalósításának 17 millió forintos költségéhez a Vértesi Erdő Zrt. uniós támogatást nyert el. A projekt keretében számos tűzrakó- és pihenőhelyet is építettek a környéken, valamint a tatabányai Síkvölgyi-erdőben medvehagymás gasztroösvényt alakítottak ki.

Still0520_00000

Az avatóünnepségen megjelent Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere is, aki kiemelte: Tatabányára számos turista érkezik, akik a Vértest és a Gerecsét járva a város környezetével ismerkedhetnek meg. – Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy ilyen természeti örökség vesz körül bennünket. Itt a közelben meg lehet tekinteni a Mária-szakadékot, amely feledhetetlen élményt nyújt a kirándulóknak, csakúgy, mint az országban egyedülálló Körtvélyesi erdei temető, illetve a Csákányosi-dombok között haladó turistaútvonalak vonzóvá teheti a környéket.


11_KILATO07

Horváth Zoltán, a megyei természetjáró szövetség elnöke kifejezte köszönetét és háláját, hogy a Vértesi Erdő Zrt. a jelenlegi fejlesztésekkel szinte csalogatja a kirándulni vágyókat a Gerecsébe és a Vértesbe.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.