2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Tatabánya

Messzire látni a Magorról

Tatabányától délre, a Kis-Kopasz-hegyen építette fel a Vértesi Erdő Zrt. azt a háromszögekre alapozott tornyot, amelynek az átadóünnepségét követő napokban több száz helybéli zarándokolt fel a hegyoromra. A tizenhat méter magas tornyot május 20-án, pénteken adták át. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a kilátó átadása előtt elmondta, hogy az elmúlt években a 22 állami erdőgazdaság 16 milliárd forintot fordított közjóléti beruházásokra, a létesítményeket aktívan használják a látogatók. Így lesz ezzel a toronnyal is, melynek építése a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója, Kocsis Mihály szerint a cég közjóléti tevékenységébe illeszkedik. Korábban erdészeti múzeumot, erdei iskolát, valamint az erdei termékek boltját is létrehozta a cég a közelben. A vezérigazgató elmondta: a kilátó helyét úgy választották meg, hogy odafentről arra a síkra lehessen letekinteni, ahol a legenda szerint 907-ben a bánhidai csata zajlott Árpád vezér és Szvatopluk morva fejedelem hadai között. Látni lehet innen a Vértes legmagasabb pontját, a Nagy-Csákányt is, valamint a Gerecse teljes vonulatát, a Tatai-medencét, tiszta időben akár a Dunáig is terjedhet a panoráma. A 424 méter magas Kis-Kopasz-hegy tetején álló új kilátó Körtvélyespusztától a kék sávon, majd a kék kereszt jelzésen közelíthető meg. A kilátó megvalósításának 17 millió forintos költségéhez a Vértesi Erdő Zrt. uniós támogatást nyert el. A projekt keretében számos tűzrakó- és pihenőhelyet is építettek a környéken, valamint a tatabányai Síkvölgyi-erdőben medvehagymás gasztroösvényt alakítottak ki.

Still0520_00000

Az avatóünnepségen megjelent Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere is, aki kiemelte: Tatabányára számos turista érkezik, akik a Vértest és a Gerecsét járva a város környezetével ismerkedhetnek meg. – Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy ilyen természeti örökség vesz körül bennünket. Itt a közelben meg lehet tekinteni a Mária-szakadékot, amely feledhetetlen élményt nyújt a kirándulóknak, csakúgy, mint az országban egyedülálló Körtvélyesi erdei temető, illetve a Csákányosi-dombok között haladó turistaútvonalak vonzóvá teheti a környéket.


11_KILATO07

Horváth Zoltán, a megyei természetjáró szövetség elnöke kifejezte köszönetét és háláját, hogy a Vértesi Erdő Zrt. a jelenlegi fejlesztésekkel szinte csalogatja a kirándulni vágyókat a Gerecsébe és a Vértesbe.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.