EUR: 310,49 Ft
CHF: 259,08 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb

Micsoda szerencse, újra péntek 13!

, Image: 168761427, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Fekete macska / Profimedia

Péntek 13, négylevelű lóhere, kéményseprő – 2016 tavaszán a hazai lottótársaság 1.500 fő megkérdezésével reprezentatív felmérést végzett a hazai lakosság körében a magyarok szerencséhez, balszerencséhez és babonához fűződő viszonyáról, véleményéről.  A szerencsétlenséget hozó babonák közül a péntek tizenharmadikától félnek leginkább a magyarok. De jól mutatja, hogy mennyire vegyesek az érzéseink ezzel a számmal kapcsolatban, hogy a 13-as egyben a legnépszerűbb szerencseszám is. A megkérdezettek fele gondol közelgő szerencsétlenségre, ha eltör egy tükröt és több mint egyharmaduk semmi pénzért nem sétálna el egy létra alatt. A leginkább szerencsét hozó babonának a szilveszteri lencse- vagy malachús-evést tartják: kétharmaduk hisz abban, hogy ez a rituálé kedvezően hat az újesztendőre.  Szinte hasonló népszerűségnek örvend a négylevelű lóhere, szerencsepatkó, fán lekopogni valamit, vagy kéményseprőt látni.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.