EUR: 310,49 Ft
CHF: 259,08 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb III.kerület

Mit szólna egy harmincméteres Jézus-szoborhoz a Flórián téren?

Ötletpályázatot írt ki a kormány egy az I. világháborúban elesett magyar hősök áldozata előtt adózó emlékhely kialakításához kapcsolódóan. A felhívásra félszázan jelentkeztek, közülük néhányan igen merész koncepcióval. A Flórián térre például egy óriás Jézus-szobrot állítanának.

Tíz méter magas talapzat csaknem 1200 négyzetméter alapterületen, ez megfejelve egy 20 méteresre tervezett Jézus-alakkal – akár 8 millió forintot is érhet az elképzelés, amennyiben megvalósításra alkalmasnak találják. Nagyobb gond, hogy a monstrumot valaki Óbudára, a Flórián térre álmodta meg. A koncepció a magyar kormány által közzétett felhívásra érkezett, amely az I. világháborúban hősi halált halt áldozatoknak kíván emléket állítani. A beérkező 50 pályamű egyike a fentebb bemutatott darab.


emlékhely, I. világháború, Óbuda

Égig érő szerénység (Fotó: Emlékhelypályázat.hu)

A benyújtott dokumentációból kiderül, a készítők kifejezetten „szerénynek” gondolják az összesen 30 méter magasba nyúló szobrot, amely egyúttal „elősegíti a figyelem befelé történő összpontosítását is”. Emellett azt is megemlítik, hogy az amúgy bronzból öntött emberalak „mozdulataival mintegy felajánlja a hősök áldozatát a csak transzcendens módon felfogható ég felé”. Nos, még ha ez így is van, talán akkor sem indokolt a Flórián tér Vörösvári út felőli zöldövezetét totálisan hazavágni. A tervben ugyanis az is szerepel, hogy a most még zöld területet 13 ezer négyzetméteren leburkolnák, köré pedig kéregbeton falat építenének.

A pályázatokról egy bírálóbizottság fog dönteni május 13-án (a nyertest illetheti meg a 8 millió forintos díjazás), de az ötletekről a közönség is szavazhat május 10-ig a www.emlekpalyazat.hu oldalon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.