EUR: 309,21 Ft
CHF: 285,36 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb III.kerület

Mit szólna egy harmincméteres Jézus-szoborhoz a Flórián téren?

Ötletpályázatot írt ki a kormány egy az I. világháborúban elesett magyar hősök áldozata előtt adózó emlékhely kialakításához kapcsolódóan. A felhívásra félszázan jelentkeztek, közülük néhányan igen merész koncepcióval. A Flórián térre például egy óriás Jézus-szobrot állítanának.

Tíz méter magas talapzat csaknem 1200 négyzetméter alapterületen, ez megfejelve egy 20 méteresre tervezett Jézus-alakkal – akár 8 millió forintot is érhet az elképzelés, amennyiben megvalósításra alkalmasnak találják. Nagyobb gond, hogy a monstrumot valaki Óbudára, a Flórián térre álmodta meg. A koncepció a magyar kormány által közzétett felhívásra érkezett, amely az I. világháborúban hősi halált halt áldozatoknak kíván emléket állítani. A beérkező 50 pályamű egyike a fentebb bemutatott darab.

emlékhely, I. világháború, Óbuda

Égig érő szerénység (Fotó: Emlékhelypályázat.hu)

A benyújtott dokumentációból kiderül, a készítők kifejezetten „szerénynek” gondolják az összesen 30 méter magasba nyúló szobrot, amely egyúttal „elősegíti a figyelem befelé történő összpontosítását is”. Emellett azt is megemlítik, hogy az amúgy bronzból öntött emberalak „mozdulataival mintegy felajánlja a hősök áldozatát a csak transzcendens módon felfogható ég felé”. Nos, még ha ez így is van, talán akkor sem indokolt a Flórián tér Vörösvári út felőli zöldövezetét totálisan hazavágni. A tervben ugyanis az is szerepel, hogy a most még zöld területet 13 ezer négyzetméteren leburkolnák, köré pedig kéregbeton falat építenének.

A pályázatokról egy bírálóbizottság fog dönteni május 13-án (a nyertest illetheti meg a 8 millió forintos díjazás), de az ötletekről a közönség is szavazhat május 10-ig a www.emlekpalyazat.hu oldalon.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tetkóddal üzensz

  A tetkóddal üzensz

  A tetováltatás ismét reneszánszát éli, Zalaegerszegen naponta 10-15 ember fordul meg a tetoválószalonokban.

 • Borozzunk!

  Borozzunk!

  Majdnem mindenütt véget a szüret Zala megyében, az ébredő bort már a pince biztonságában tudhatjuk.

 • Tök jó!

  Tök jó!

  A kelták úgy tartották, hogy az újesztendő előtti napon az élők és a holtak közötti határ elmosódik. Amikor fellebben a fátyol a való világ és a túlvilág között, a földieket védi az álarc, amely megtéveszti a rossz szellemeket –tartja egy ősi mondás.