EUR: 307,06 Ft
CHF: 281,68 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb III.kerület

Mit szólna egy harmincméteres Jézus-szoborhoz a Flórián téren?

Ötletpályázatot írt ki a kormány egy az I. világháborúban elesett magyar hősök áldozata előtt adózó emlékhely kialakításához kapcsolódóan. A felhívásra félszázan jelentkeztek, közülük néhányan igen merész koncepcióval. A Flórián térre például egy óriás Jézus-szobrot állítanának.

Tíz méter magas talapzat csaknem 1200 négyzetméter alapterületen, ez megfejelve egy 20 méteresre tervezett Jézus-alakkal – akár 8 millió forintot is érhet az elképzelés, amennyiben megvalósításra alkalmasnak találják. Nagyobb gond, hogy a monstrumot valaki Óbudára, a Flórián térre álmodta meg. A koncepció a magyar kormány által közzétett felhívásra érkezett, amely az I. világháborúban hősi halált halt áldozatoknak kíván emléket állítani. A beérkező 50 pályamű egyike a fentebb bemutatott darab.

emlékhely, I. világháború, Óbuda

Égig érő szerénység (Fotó: Emlékhelypályázat.hu)

A benyújtott dokumentációból kiderül, a készítők kifejezetten „szerénynek” gondolják az összesen 30 méter magasba nyúló szobrot, amely egyúttal „elősegíti a figyelem befelé történő összpontosítását is”. Emellett azt is megemlítik, hogy az amúgy bronzból öntött emberalak „mozdulataival mintegy felajánlja a hősök áldozatát a csak transzcendens módon felfogható ég felé”. Nos, még ha ez így is van, talán akkor sem indokolt a Flórián tér Vörösvári út felőli zöldövezetét totálisan hazavágni. A tervben ugyanis az is szerepel, hogy a most még zöld területet 13 ezer négyzetméteren leburkolnák, köré pedig kéregbeton falat építenének.

A pályázatokról egy bírálóbizottság fog dönteni május 13-án (a nyertest illetheti meg a 8 millió forintos díjazás), de az ötletekről a közönség is szavazhat május 10-ig a www.emlekpalyazat.hu oldalon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.