EUR: 302,55 Ft
CHF: 265,48 Ft
2017. augusztus 23., szerda
Bence

Egyéb XIV.kerület XV.kerület

Nem egyszerű felüljáró, déli kapu!

átjáróA körvasúti töltés alatt vezető kis aluljáró az Erzsébet királyné útja–Kolozsvár utca között valamikor Rákospalota és Pestújhely déli kapuja volt.

Az 1800-as évek végén a körvasút ezen a szakaszon igazi senki földjén haladt keresztül, ekkor itt még csak egy kereszteződés volt sorompóval. 1896-ban elkészült az újpesti vasúti híd, a körvasutat bővíteni kellett – meséli blogjában Palotabarát. 1913-ban megkezdődött a körvasút második vágányának kiépítése és egyes szakaszokon a töltés megemelése. A helyi sajtó – a Pestújhely című újság – a legkisebb ezzel kapcsolatos eseményről is beszámolt. Az Erzsébet királyné úti aluljáró építésének idejére a sorompós átkelést meg kellett szüntetni és ideiglenes átjárót kellett létrehozni, amelynek útszakaszát Pestújhely községnek kellett kiépítenie. A község által kiküldött munkások azonban elnézték a térképet, és nem az Árvavár utcánál kezdtek építkezni, hanem fél napig szedegették fel az Erzsébet királyné úti átjáró kockaköveit – másik fél nap volt, mire visszarakták. A háború miatt az új vasúti híd és az ezáltal létrejött aluljáró teljes egészében 1925-re lett kész, vagyis közel tíz évig épült, és elkészültekor nagyjából úgy nézett ki, mint ma.

(Kerületünk közlekedéstörténetéről bővebben a bpxv.blog.hu-n olvashat.)

Kapcsolódó Cikkek

 • A Strandon is izgalmas programokkal vár a Petőfi Pont!

  A Strandon is izgalmas programokkal vár a Petőfi Pont!

  Ismét a legmenőbb hazai sztárokkal találkozhatsz: itt lesz velünk Rúzsa Magdi, Ákos és Freddie, akik Sipos Dávid Güntherrel, a Petőfi Rádió műsorvezetőjével, valamint Csitári Gergellyel, az M2 Petőfi TV műsorvezetőjével beszélgetnek a költészetről, dalszövegekről, irodalomról, valamint megosztják a közönséggel kedvenc Arany János versüket az „Aranykor” emlékév tiszteletére.

 • Minden eddiginél több gyermek az idei Erzsébet-táborok programjain

  Minden eddiginél több gyermek az idei Erzsébet-táborok programjain

  Minden eddiginél több, mintegy százezer gyermek vehet részt idén az Erzsébet-táborok programjain – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán Fonyódligeten, a balatoni Erzsébet-táborok zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.

 • Frida Kahlo balladája

  Frida Kahlo balladája

  Frida Kahlo a huszadik század egyik legkülönösebb sorsú festője, legizgalmasabb asszonya, legnagyobb hatású, sajátos, csak rá jellemző utat járó művésze.