2018. február 25., vasárnap
Géza

Egyéb XIV.kerület XV.kerület

Nem egyszerű felüljáró, déli kapu!

átjáróA körvasúti töltés alatt vezető kis aluljáró az Erzsébet királyné útja–Kolozsvár utca között valamikor Rákospalota és Pestújhely déli kapuja volt.

Az 1800-as évek végén a körvasút ezen a szakaszon igazi senki földjén haladt keresztül, ekkor itt még csak egy kereszteződés volt sorompóval. 1896-ban elkészült az újpesti vasúti híd, a körvasutat bővíteni kellett – meséli blogjában Palotabarát. 1913-ban megkezdődött a körvasút második vágányának kiépítése és egyes szakaszokon a töltés megemelése. A helyi sajtó – a Pestújhely című újság – a legkisebb ezzel kapcsolatos eseményről is beszámolt. Az Erzsébet királyné úti aluljáró építésének idejére a sorompós átkelést meg kellett szüntetni és ideiglenes átjárót kellett létrehozni, amelynek útszakaszát Pestújhely községnek kellett kiépítenie. A község által kiküldött munkások azonban elnézték a térképet, és nem az Árvavár utcánál kezdtek építkezni, hanem fél napig szedegették fel az Erzsébet királyné úti átjáró kockaköveit – másik fél nap volt, mire visszarakták. A háború miatt az új vasúti híd és az ezáltal létrejött aluljáró teljes egészében 1925-re lett kész, vagyis közel tíz évig épült, és elkészültekor nagyjából úgy nézett ki, mint ma.


(Kerületünk közlekedéstörténetéről bővebben a bpxv.blog.hu-n olvashat.)

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.