EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Obama beszólt Trumpnak: az elnökség nem televíziós valóságshow

Washington, 2016. február 23.
Barack Obama amerikai elnök ismerteti a kubai Guantánamói-öbölben lévő amerikai haditengerészeti támaszponton létesített fogolytábor bezárására vonatkozó tervét a washingtoni Fehér Házban 2016. február 23-án. (MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)

Az amerikai elnök sajtóértekezleten “üzent” a republikánusok várható elnökjelöltjének, akit bírált John Kerry külügyminiszter is, egy egyetemi évzáróünnepségen elmondott beszédében.

Barack Obama a Fehér Házban tartott sajótértekezletet, s újságírói kérdésre válaszolva hozta szóba Donald Trumpot.

“Ez nem a szórakoztatóipar, elnöknek lenni nem azonos egy valóságshow-ban nyújtott szerepléssel” – fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy Donald Trumpnak hosszú időn keresztül saját valóságshowja volt az egyik televíziós csatornán. Obama, miközben nem emelte ki Trump egyetlen vitatott megjegyzését vagy kampányszereplését sem, arra intertte az újságírókat és a közvéleményt is, hogy alaposan mérlegeljék Trump állásfoglalásait.

Pénteken John Kerry, az amerikai diplomácia irányítója is bírálta Donald Trumpot. A külügyminiszter egy bostoni egyetemi évzáró ünnepségen elmondott beszédében minősítette károsnak azt, amit ő Trump külpolitikai állásfoglalásaiból izolacionista politikaként érzékel. Bostonban úgy fogalmazott: ha Amerika bezárkózik, annak rossz hatása lesz az ország jólétére is. “Mi soha nem leszünk a csúcson, ha elfogadjuk házaló ügynökök és vásári mutatványosok tanácsait, akik azt gondolják, hogy a földkerekség legnagyobb hatalmú országa erős maradhat úgy, hogy befelé néz, falak mögé rejtőzik, ráadásul olyan korban, amikor a technológiai fejlettség ezt eleve lehetetlenné teszi” – fogalmazott a külügyminiszter.

Közben gyarapodott a Trump elnökjelöltségét ellenző befolyásos republikánus politikusok tábora. Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor ugyanis – aki mahga is indult az elnökjelöltségért, de viszonylag korán kiszállt a küzdelemből – bejelentette, hogy nemcsak hogy nem támogatja az üzletember elnökjelöltségét, hanem távol marad az elnökjelölt-állító országos konvenciótól is.

Reince Priebus a párt elnöke azonban békülékenyen és bizakodóan nyilatkozott: a Politico című lap által szervezett rendezvényen arról beszélt, hogy Trump a színfalak mögött “sokkal kedvesebb és barátságosabb, mint a választási gyűléseken”. Priebus szerint Trump már eddig is sokat változtatott a stílusán.

A Trump támogatását csütörtökön visszautasító képviselőházi elnök, Paul Ryan hivatala pénteken bejelentette: a republikánus házelnök a jövő hétre a törvényhozásba, a republikánus vezetőkkel történő tanácskozásra invitálta Donald Trumpot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

  Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

  Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

 • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

  Nagy bajok a Mars expedíció körül!

  Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.

 • Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

  Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

  Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet.