EUR: 308,50 Ft
CHF: 267,20 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Egyéb XVI.kerület

Ötvenöt esztendős gyűjtemény

cinkota_tájház1

Az esküvői kép a falon kötelező dísze volt volt minden otthonnak

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1961-ben kezdődött el a helytörténeti gyűjtőmunka Cinkotán, amikor lelkes pedagógusok a szülők és a diákok segítségével összegyűjtötték a XVI. kerületi, kertvárosi település még fellelhető népviseletének, népi bútorainak, régi használati tárgyainak legszebb darabjait. A céljuk az volt, hogy a gyűjtött anyagot megmentsék az utókornak és ezen keresztül mutassák be Cinkota múltját. Az első bemutatkozás Falumúzeum és népművészeti kiállítás címmel várta az érdeklődőket 1965. május 22-én az iskola egyik tantermében. Ma már a Cinkota tájházban,  a Szlaukó család több mint 100 éve épült házában található a helytörténeti gyűjtemény. A tisztaszoba, a konyha, a hátsó szoba, a kamra és az ebből nyíló kis kamra, a pince, a „terményfeldolgozó”, az istálló, a fészer és a nagy pajta korabeli berendezésekkel mutatja meg, hogyan éltek régen az emberek. A tisztaszobában az ágyak tetején feltornyozott párnák magasodnak, de megtalálható itt két korhű szekrény, két láda 1913-as dátummal, egy faragott bölcső, asztal, körülötte székek. A bútorok alapszíne a kék, rajtuk a jellegzetes virágmotívumok. A szekrényekben, ládákban sok szép hímzett ruha és terítő található

Kapcsolódó Cikkek

 • Ötszáz gyerek, ötszáz méter

  Ötszáz gyerek, ötszáz méter

  Városunk is csatlakozott azon kezdeményezéshez, amely a reformáció 500. évfordulója alkalmából októberben a Kárpát-medencei településekre futva viszi el Luther Márton 95 tételét.

 • A magyar Chagall

  A magyar Chagall

  Kádár Béla, a magyar Chagall kiállítása nyílt meg Kőhíd címmel vasárnap Székesfehérváron a Deák Gyűjteményben, a Városi Képtárban.

 • Divat a múzeumban

  Divat a múzeumban

  Az Iparművészeti Múzeumban rendeztek október 15-én divatbemutatót, azonban ez korántsem jelentette azt, hogy a divat muzeális darabjai vonultak volna fel a nézők előtt.