EUR: 310,23 Ft
CHF: 259,07 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb XVI.kerület

Ötvenöt esztendős gyűjtemény

cinkota_tájház1

Az esküvői kép a falon kötelező dísze volt volt minden otthonnak

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1961-ben kezdődött el a helytörténeti gyűjtőmunka Cinkotán, amikor lelkes pedagógusok a szülők és a diákok segítségével összegyűjtötték a XVI. kerületi, kertvárosi település még fellelhető népviseletének, népi bútorainak, régi használati tárgyainak legszebb darabjait. A céljuk az volt, hogy a gyűjtött anyagot megmentsék az utókornak és ezen keresztül mutassák be Cinkota múltját. Az első bemutatkozás Falumúzeum és népművészeti kiállítás címmel várta az érdeklődőket 1965. május 22-én az iskola egyik tantermében. Ma már a Cinkota tájházban,  a Szlaukó család több mint 100 éve épült házában található a helytörténeti gyűjtemény. A tisztaszoba, a konyha, a hátsó szoba, a kamra és az ebből nyíló kis kamra, a pince, a „terményfeldolgozó”, az istálló, a fészer és a nagy pajta korabeli berendezésekkel mutatja meg, hogyan éltek régen az emberek. A tisztaszobában az ágyak tetején feltornyozott párnák magasodnak, de megtalálható itt két korhű szekrény, két láda 1913-as dátummal, egy faragott bölcső, asztal, körülötte székek. A bútorok alapszíne a kék, rajtuk a jellegzetes virágmotívumok. A szekrényekben, ládákban sok szép hímzett ruha és terítő található


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.