EUR: 304,65 Ft
CHF: 273,01 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Egyéb XVI.kerület

Ötvenöt esztendős gyűjtemény

cinkota_tájház1

Az esküvői kép a falon kötelező dísze volt volt minden otthonnak

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1961-ben kezdődött el a helytörténeti gyűjtőmunka Cinkotán, amikor lelkes pedagógusok a szülők és a diákok segítségével összegyűjtötték a XVI. kerületi, kertvárosi település még fellelhető népviseletének, népi bútorainak, régi használati tárgyainak legszebb darabjait. A céljuk az volt, hogy a gyűjtött anyagot megmentsék az utókornak és ezen keresztül mutassák be Cinkota múltját. Az első bemutatkozás Falumúzeum és népművészeti kiállítás címmel várta az érdeklődőket 1965. május 22-én az iskola egyik tantermében. Ma már a Cinkota tájházban,  a Szlaukó család több mint 100 éve épült házában található a helytörténeti gyűjtemény. A tisztaszoba, a konyha, a hátsó szoba, a kamra és az ebből nyíló kis kamra, a pince, a „terményfeldolgozó”, az istálló, a fészer és a nagy pajta korabeli berendezésekkel mutatja meg, hogyan éltek régen az emberek. A tisztaszobában az ágyak tetején feltornyozott párnák magasodnak, de megtalálható itt két korhű szekrény, két láda 1913-as dátummal, egy faragott bölcső, asztal, körülötte székek. A bútorok alapszíne a kék, rajtuk a jellegzetes virágmotívumok. A szekrényekben, ládákban sok szép hímzett ruha és terítő található

Kapcsolódó Cikkek

 • Éljenek a csepeliek!

  Éljenek a csepeliek!

  Együtt bulizott a család minden tagja Csepel Napján az Edda Művek koncertjén. A fiatalok az első sorban csápoltak a Szent Imre téren, a legkisebbeket pedig a nyakukba vették a szülők, hogy jobban lássanak.

 • „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  A Nemzeti Színház művészei közül az előző évadban ő szerepelt a legtöbb előadásban, teátrumunkban nemrég rendezte a nagysikerű Ájlávjút, láthattuk a nézőcsúcsot döntő Kincsem című filmben, ráadásként néhány napon belül apukaként debütál Olt Tamás, aki a VIDOR Fesztiválon és az új évadban rendezőként is színre lép.

 • Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.