2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Pakisztán megmérgezte a CIA vezetőjét

A The Washington Post hosszú riportban számol be arról, hogy a pakisztbi hírszerző-, és elhárító szolgálat (ISI) megmérgezhette Mark Keltont, az amerikai nagykövetség munkatársát, napokkal vagy hetekkel azt követően, hogy az amerikaiak rajtaütést hajtottak végre Bin Laden villájában és likvidálták a terrorista vezért.

Az immár visszavonult Mark Kelton a Bin Laden elleni akció idején a CIA vezetője volt Pakisztánban, és rézt vett az akció bonyolításában. Két hónappal ezt követően, fájdalmakkal járó rejtélyes betegséggel küszködve tért vissza az Egyesült Államokba.


A most 59 éves volt hírszerző a The Washington Post többszöri kérésének eleget téve, telefonon adott interjút a lapnak, s azt mondta, hogy betegségét “soha nem diagnosztizálták pontosan”. Elhárította mind a betegségére, mind a küldetésére vonatkozó részletes válaszokat, de hozzátette, hogy nem ő az első, akit a gyanú szerint megmérgezhettek Pakisztánban.

Pakisztán washingtoni nagykövetsége elutasította és kitalációnak nevezte a történetet, a CIA szóvivője pedig az újság kérdésére nem erősítette meg a Keltonnal készült interjúban és a riportban foglaltakat, s azt állította, hogy az ügynökségnek nem áll rendelkezésére közvetlen bizonyíték.

A The Washington Post mindenesetre megjegyzi: az információk napvilágra kerülése aggpdalomra okot adó, és jelzi, hogy az amerikai-pakisztáni hírszerzési együttműködésben zavarok lehetnek, amely kihathat a terrorellenes harcban vállalt partnerségre is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.