EUR: 309,21 Ft
CHF: 288,24 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Belföld

Repedés a Jobbikban – Simicska már a spájzban van

20120220-parlament-orszaggyules-plenaris-ules-novak-elod

Novák Előd szembemegy a Vona Gábor elnök képviselte Jobbik-irányvonallal, ennek élesen hangot adott egy belső levélben, melyet alelnökjelöltként írt a párttagoknak, és biztos benne, hogy Vona vétója miatt nem tud újraindulni a tisztújításon. Novák a Simicska-ügyek elhallgatásától kezdve egy zavaros ingatlanügyletig sokmindent Vona szemére vet – írja az Origo.
Az Origo megkereste Novákot, aki nem kommentálta a levelet, elismerte hogy ő írta, de sajnálja hogy nyilvánosságra került, figyelmeztetésként a tagságnak szánta a párt múltjáró, jelenéről és jövőjéről is elmélkedő, Vona Gábor pártelnököt bíráló írását. Levelében felemleget egy 100 milliós ingatlanügyletet, amelyben magáncéghez akarták kiszervezni a párt székházát. Máshol is keményen bírálja az elnököt, például keményen kifogásolja, hogy nem lehetett nekimenni Simicska Lajos ügyeinek, erősen sugallva azt, hogy a nagyvállalkozó több szálon is kötődhet a párthoz.

“Díszellenzékként és a magyar politika sokadik szemfényvesztőiként a nemzetközi pénzhatalom álradikális és néha lenácizott kiszolgálóivá válhatunk” – így bírálta Novák a Vona-féle néppártosodó Jobbik-irányvonalat a levélben.

A Jobbikos politikus szerint nem lesz lehetősége elmondani bírálatait és a levélben leírtakat a kongresszusukon, mivel indulását – mint azt Vona be is jelentette – a pártelnök vétójogával élve megakadályozza majd. Az elnökségben szerinte a jövőben aligha lesz tere a konstruktív vitáknak, de ettől még a problémákat sem lehet a szőnyeg alá seperni. A Jobbikos politikus emlékeztetett: belső körben ha kisebbségben is maradt, de eddig vitába szállhatott, például ilyen témákban:

 • Miért nem számoltathatjuk el Simicskát?
 • Miért akar Vona Gábor kormányfőként még újabb holokauszt-emlékműveket avatni?
 • Miért szerveztek ki egy százmilliós székházat magántulajdonba jobbikos pénzből?

Novák arról ír, hogy “kívülről is meg akarják mondani bal- és jobbliberális körök, milyenné váljon a Jobbik: egy színtelen, szagtalan, karakterét vesztő párttá, mely nem hoz radikális változást.” Ezt szerinte nem lehet megengedni, mert ahhoz, hogy a Fidesz szavazóit el lehessen hódítani, ki kell mondani, hogy “Meztelen a király!”– ezt tartja Novák a saját, “nem túl hálás” feladatának.

A nagyon kritikus és bíráló írásnak az előzménye, hogy áprilisban belső harc robbant ki a Jobbikban. Azonban nem lesz könnyű dolga Vona Gábornak, ha le akar számolni a párt radikálisaival, ugyanis az Origo szerint a Novák-Szávay-Apáti-trión kívül mások is ugyanezt a vonalat erősítik a vezetőségben. (Novák mellett Szávay István és Apáti István is a Vona által a radikálisokhoz sorolt alelnökök közé tartozik)

További részletek az Origo oldalán olvashatóak!

Kapcsolódó Cikkek

 • Béla bácsi végig csak a diákjaira gondolt

  Béla bácsi végig csak a diákjaira gondolt

  Nemzeti gyásznapot hirdetett a kormány a mai napra a hétvégi veronai, 16 halálos áldozatot követelő buszbaleset miatt. Miközben egyre több túlélő és elhunyt története válik ismertté, rendőrök szállták meg annak a magyar cégnek a telephelyét, amelyik a francia sítáborba szállította a budapesti gimnazistákat.

 • Vona kiállt a kvóta mellett

  Vona kiállt a kvóta mellett

  Újabb ponton mondott szögesen ellent önmagának Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke. Sokat idézett tévéinterjújában még a kötelező betelepítési kvóta elfogadását is elgondolkodtatónak nevezte.

 • Balliberális álcivilek fúrják az olimpiát

  Balliberális álcivilek fúrják az olimpiát

  Eltüntetné a süllyesztőbe a 2024-ben esetlegesen Magyarországon tartandó olimpiát több balos álcivil szervezet. A MoMo aktivistái mellett a NOlimpia mozgalom is az ötkarikás játékok helyszíne ellen kardoskodik.