EUR: 305,13 Ft
CHF: 276,66 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Belföld

Repedés a Jobbikban – Simicska már a spájzban van

Novák Előd szembemegy a Vona Gábor elnök képviselte Jobbik-irányvonallal, ennek élesen hangot adott egy belső levélben, melyet alelnökjelöltként írt a párttagoknak, és biztos benne, hogy Vona vétója miatt nem tud újraindulni a tisztújításon. Novák a Simicska-ügyek elhallgatásától kezdve egy zavaros ingatlanügyletig sokmindent Vona szemére vet – írja az Origo.
Az Origo megkereste Novákot, aki nem kommentálta a levelet, elismerte hogy ő írta, de sajnálja hogy nyilvánosságra került, figyelmeztetésként a tagságnak szánta a párt múltjáró, jelenéről és jövőjéről is elmélkedő, Vona Gábor pártelnököt bíráló írását. Levelében felemleget egy 100 milliós ingatlanügyletet, amelyben magáncéghez akarták kiszervezni a párt székházát. Máshol is keményen bírálja az elnököt, például keményen kifogásolja, hogy nem lehetett nekimenni Simicska Lajos ügyeinek, erősen sugallva azt, hogy a nagyvállalkozó több szálon is kötődhet a párthoz.

“Díszellenzékként és a magyar politika sokadik szemfényvesztőiként a nemzetközi pénzhatalom álradikális és néha lenácizott kiszolgálóivá válhatunk” – így bírálta Novák a Vona-féle néppártosodó Jobbik-irányvonalat a levélben.

A Jobbikos politikus szerint nem lesz lehetősége elmondani bírálatait és a levélben leírtakat a kongresszusukon, mivel indulását – mint azt Vona be is jelentette – a pártelnök vétójogával élve megakadályozza majd. Az elnökségben szerinte a jövőben aligha lesz tere a konstruktív vitáknak, de ettől még a problémákat sem lehet a szőnyeg alá seperni. A Jobbikos politikus emlékeztetett: belső körben ha kisebbségben is maradt, de eddig vitába szállhatott, például ilyen témákban:

 • Miért nem számoltathatjuk el Simicskát?
 • Miért akar Vona Gábor kormányfőként még újabb holokauszt-emlékműveket avatni?
 • Miért szerveztek ki egy százmilliós székházat magántulajdonba jobbikos pénzből?

Novák arról ír, hogy “kívülről is meg akarják mondani bal- és jobbliberális körök, milyenné váljon a Jobbik: egy színtelen, szagtalan, karakterét vesztő párttá, mely nem hoz radikális változást.” Ezt szerinte nem lehet megengedni, mert ahhoz, hogy a Fidesz szavazóit el lehessen hódítani, ki kell mondani, hogy “Meztelen a király!”– ezt tartja Novák a saját, “nem túl hálás” feladatának.

A nagyon kritikus és bíráló írásnak az előzménye, hogy áprilisban belső harc robbant ki a Jobbikban. Azonban nem lesz könnyű dolga Vona Gábornak, ha le akar számolni a párt radikálisaival, ugyanis az Origo szerint a Novák-Szávay-Apáti-trión kívül mások is ugyanezt a vonalat erősítik a vezetőségben. (Novák mellett Szávay István és Apáti István is a Vona által a radikálisokhoz sorolt alelnökök közé tartozik)

További részletek az Origo oldalán olvashatóak!

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Idén 360 millió forintos támogatást kapnak nemzetiségi gyermektáborok, egy pályázat pedig összesen több mint 180 milliót juttat civil szervezeteknek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 • A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek megteremtik a lehetőségét annak, hogy nyugdíjba vonulásuk után is dolgozni tudjanak azok, akik még kedvet és energiát éreznek ehhez – mondta a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  A Campus Fesztivál második napján, pénteken több mint száz program várja az érdeklődőket a debreceni Nagyerdőbe: mások mellett a The Prodigy, a Kowalsky meg a Vega, Rúzsa Magdi, a Brains és a Kiscsillag is koncertezik – jelezte a fesztivál sajtófőnöke pénteken az MTI-nek.

 • Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési programot indít a kormány jövőre – közölte pénteken Tusnádfürdőn Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára.