EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Belföld

Rizmajer József és a sörforradalom

Rendhagyó beszélgetést készített a 888.hu Rizmajer Józseffel, a Rizmajer sörök mesteremberével a józan észről és az alkoholos italokról, a multikról és a gerillákról, de szó esik a mercisekről, a trabantosokról, a sörforradalomról és a sördiktatúráról, na meg arról, hogy mikor lehet majd Münchenben Rizmajer búzát inni.

A 888.hu ellátogatott Rizmajer József sörfőzdéjébe, ahol a sörfőző mester elmesélte röviden, hogy készül a sör!

” Tehát itt van… Nézzetek ide be, itt rotyog a sör. Ez itt a cefréző, az üstbe belemegy az a malátamennyiség, amit ott láttatok. Itt történik az, mikor azok az enzimek, amik a malátagyárba előcsalogattak az árpaszemből, átalakítja a keményítőt cukorrá. A feladat a következő: ezt a malátatörkölyt, mert ugye törkölynek hívjuk, elválasszuk ettől a sörlétől. Ezt itt láthatjátok a szűrőlemezeken. És azért roppantjuk a malátát és nem daráljuk, mert nekünk még szükségünk van ezekre a héjakra. Ha bátrak vagytok és megkóstoljátok, akkor már érzitek, hogy ebben nincs édes íz. A cukrot már kiszedtük belőle. Ha mégis maradt benne, az már a malacoknak jó, mert akkor azok hastáncot járnak tőle.”

Rizmajer2

“Tehát itt leszűrtük. Ami éppen most megy, azt hívják komlóforralásnak. A komlóforralás folyamán adjuk hozzá a komlót. Másfél órán keresztül ez így forr. Itt, ezen a ponton mennek hozzá a különleges sörökhöz egyéb alapanyagok: méz, narancs, gyömbér, stb. Aztán az utolsó lépés az örvénykád. Itt elkezdjük tangenciálisan bevezetni, elkezd pörögni az egész. Itt szépen elkezd középre kiülepedni a forró seprő. És az a mi léhűtőnk. Régen a léhűtők csinálták azt, hogy a sörlevet, azt a 100 fokos valamit, ami ott forr, lehűtötték az erjedési hőmérsékletre. Úgyhogy itt fönt van egy sörlevünk, aminek tudjuk a cukortartalmát, régen ezt Ballingban mérték, ezek voltak a sörcímkén, de aztán áttértünk az alkoholfokra. De a mi címkéinken még feltüntetjük, mert az egy nagyon fontos információ a hozzáértőknek. Most pedig bemegyünk oda, ahol az alkohol termelődik.”

A teljes interjú a 888.hu-n olvasható!

Kapcsolódó Cikkek