EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Soha nem volt még ilyen népszerű az Osztrák Szabadságpárt

Bécs, 2016. április 24.
Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje ünnepel pártja székházában, Bécsben 2016. április 24-én, az osztrák elnökválasztás napján. Az előzetes eredmények Norbert Hofer 36,40 százalékkal az első helyen végzett. (MTI/EPA/Filip Singer)

Bármilyen végeredménnyel is zárul az osztrák elnökválasztás, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) ilyen sok támogatója még nem volt – mondta az M1 aktuális csatornának vasárnap a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette, hogy a másik jelölt sem a hagyományos, rendszerhű pártokból érkezett, valójában két radikális jelölt versenyzik. Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelöltjébe “beleszeretett” a politikai elit – mondta, és megjegyezte, hogy kevés szavazaton múlhat a választás végeredménye.

Az elemző szerint Ausztriában megbukott a második világháború után kialakult hagyományos nagykoalíciós együttműködésre épülő politikai rendszer. Mindegy ki győz, a mostani államfőválasztás megrengeti az osztrák politikai rendszert, előre láthatóan parlamenti választások is lesznek a közeljövőben, hogy Christian Kern új osztrák kancellárnak demokratikus felhatalmazása legyen a hatalom gyakorláshoz – mondta.

Megjegyezte: Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) győzelme esetén egészen biztosan keresné a lehetőséget a politikai klíma megváltoztatására. Hozzáfűzte: a szabadságpárt utóbbi években előretört, amelynek oka többek szerint a migrációs válság Ausztriában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

  Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

  Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

 • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

  Nagy bajok a Mars expedíció körül!

  Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.

 • Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

  Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

  Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet.