2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb IV.kerület

Szabadesés a bakancslistán

Az ejtőernyőzés előkelő helyet foglal el az emberek bakancslistáján: vannak, akik kíváncsiságból, mások valami jelentős esemény megpecsételéseként vagy éppen szenvedélyből ugranak.

Kiss György, a Vörös Meteor Ejtőernyős Egyesület   elnöke lapunknak többek között arról mesélt, hogy sokan akkor szánják rá magukat a szabadesésre, amikor az életük fordulóhoz ér.


– El lehet-e mondani, hogy milyen érzés az ugrás? –kérdezett vissza Kiss György, amikor arról faggattuk, hogy vajon meg tudja-e fogalmazni. – A banán ízét sem tudom elmagyarázni annak, aki még sohasem kóstolta, de aki már evett banánt, annak semmit sem kell mondanom. Nálam 16 éves koromban kezdődött a „szerelem” és azóta is tart. Egy ideig számolja az ember az ugrásokat, de ezer után már nem tartom számon. Az elején persze hatalmas eufória és adrenalinbomba, de nem erről szól az egész.

DCIM100GOPRO

Összekapaszkodva

célraszállás (1)

Célba ugrásban előkelő helyen állunk a nemzetközi mezőnyben

Az első ugrás  motivációja gyakran az élménykeresés vagy valaminek a jelképes kezdete, illetve lezárása, de az extrém kérések sem ritkák. Történt már leánykérés tandemugrás közben és olyan őrült Guinness-rekordkísérlet, mint például az ugrás közbeni hajvágás.


– Volt, aki egy súlyos betegségből gyógyult ki, és utána vállalkozott az ugrásra, másnál az útkeresés része. Még a felkészítés előtt tisztázzuk, hogy ki mit szeretne: csupán egyszeri alkalommal ugrani – az is fontos, hogy egyedül vagy tandemben – vagy pedig szeretné elkezdeni sportszerűen?

A Vörös Meteor Egyesület nem vállalkozási tevékenységet folytat, de számos lehetőséget nyújt az érdeklődőknek. Egyre több nő is ugrik és állítólag nagyon jól csinálják.

– A kaposvári bázisunkon négyezer méteres magasságból lehet ugrani, akár tandemben is – magyarázta Kiss György. – Az egyesületi tagok között sokan szép sporteredményeket érnek el, célba ugrásban például előkelő helyen állunk a nemzetközi mezőnyben. Az ejtőernyősök egyébként nagyon összetartó közösség. Van olyan 70 esztendős „régi motorosunk”, aki minden évben ugrik még egyet-kettőt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.