EUR: 308,16 Ft
CHF: 287,33 Ft
2017. január 20., péntek
Fábián, Sebestyén

Belföld

Százmilliós károkat okoznak a fémtolvajok évente

Birmingham, 2015. december 26.
Villámlik egy tornádó által lerombolt lakóház felett az Alabama állambeli Birminghamben 2015. december 25-én. Újabb forgószél pusztított az Egyesült Államok déli részén, több házat megrongált, törmeléket hordott szét az utcákon, fákat döntött ki és áramkimaradást okozott az érintett területeken. (MTI/AP/Butch Dill)

A színesfémtolvajok évente százmillió forintos nagyságrendű kárt okoznak az Elmű-Émász társaságcsoportnak lopásokkal és rongálásokkal, és az E.On is több millió forintos kárról számolt be a Magyar Idők szerdai számában közölt összesítésben.

A lapnak nyilatkozott Boross Norbert, az Elmű-Émász kommunikációs igazgatója, aki szerint “bármit visznek, ami jól eladható”, hozzátéve, hogy a nyersanyag világpiaci ára egyre kúszik felfelé, ezért a réz alkatrészeket lopják, de az alumínium is kelendő.

Az E.On 2010-ben még 381 transzformátorrongálást regisztrált, tavaly már csak 15 esetben történt ilyen. A transzformátorok épségét lopásjelző készülékek felügyelik, a rendszernek köszönhetően több tettenérés is volt az évek során.

Az EDF Démász közlése szerint különösen Szegeden, főként a vezeték- és a kábellopás, a transzformátorok rongálása és a transzformátorolaj lopása jellemző. A szolgáltatónál ugyanakkor az elmúlt években fokozatosan csökkent a szándékos hálózati károk helyreállítási költsége, mert a veszélyeztetett berendezéseket riasztóval látták el.

A lap szerint Magyarország nagyfeszültségű távvezeték-hálózata valamivel kevésbé veszélyeztetett, talán a tolvajok is tudják, hogy egy 400 kilovoltos távvezetéktől négy méterre is halálos áramütés érheti az embert. Az ország villamosenergetikai rendszerét irányító Mavir Zrt. tájékoztatása szerint az elmúlt években csupán néhány kisebb – 50 ezer forint alatti – értékű lopás történt az 5000 kilométer hosszúságú távvezeték-hálózaton.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ez az a hely, ahol csokit lehet reggelizni

  Ez az a hely, ahol csokit lehet reggelizni

  Tényleg csokoládéból van a kastély? Tényleg minden csokoládéból készült? Ilyen kérdésekkel és várakozással vannak tele Willy Wonka (a Charlie és a csokigyár című film főhőse) rajongói, akik örömmel törnének egy darabot a „csokoládépalota” kerítéséből.

 • Felmostuk a padlót a Jobbikkal

  Felmostuk a padlót a Jobbikkal

  Hiába próbálkozott, a bíróság ajtót mutatott a cukipártnak: igenis le lehet írni, hogy törésvonalak vannak a Jobbik vezetésében, és azt, hogy Vona Gábor alatt pedig inoghat az elnöki szék.