2018. június 22., péntek
Paulina

Életmód

Szépít és gyógyít a borterápia

masszázs_arc

Igazi hungarikumok az aszús kezelések

A szőlő nem csak bor formájában, de gyógyhatású szerként vagy éppen kozmetikumként is kiváló. Az ókorban boldogságfokozó tulajdonsága mellett sebek tisztítására, lázcsillapításra is használták, a járványok idején pedig csodás erősítőszerként hittek benne.

A Magyar Gyógyszerkönyv még a XX. század második harmadában is külön passzust szentelt a tokaji szamorodninak és a tokaji aszúbornak.


wine-1212317_1920

Mértékkel fogyasztva segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is

Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a szőlő és a belőle készült bor segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések, így a szívinfarktus vagy a magas vérnyomás megelőzésében is. A tokaji borok kiemelkedőek az emésztési és idegrendszeri panaszok gyógyításában is, de fontos szerepük van a vérszegénység megelőzésében is. A kulcsszó a mértékletesség: nőknek naponta 1 deci, férfiaknak naponta 2 deci bor fogyasztása ajánlható, étkezésekhez kötve. Jó hír a fehérborokat kedvelőknek, hogy a magyar fehérborok is tartalmaznak egészségvédő hatású rezveratrolt.

A szépészet is felfedezte a borokat, az úgynevezett vinoterápia során borfürdő, masszázs és kozmetikai kezelés jár, a borzselépakoláshoz például Balatonfüreden cabernet-ből főzik a zselét. Igazi hungarikumok az aszús kezelések, a tokaji boros fürdő és a szőlőeszenciás masszázs. Villányi specialitás a borpanzióban a portugieseres masszázs, melynél a masszázskrémet az igazán magyarosan csengő PortaGéza nevű borral keverik el.

Kapcsolódó Cikkek

  • Létezik egészséges elhízás?

    Létezik egészséges elhízás?

    A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

  • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

  • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.