EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Belföld

Szerda estig záporok és zivatarok lesznek

Budapest, 2015. augusztus 5.
Autók közlekednek a heves vihart kísérő eső után a IX. kerületi Soroksári úton, a Közvágóhídnál 2015. augusztus 5-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Kedd estig sok napsütésre van kilátás, délutáni gomolyfelhő-képződéssel. Zápor, zivatar elsősorban az ország északnyugati tájain várható. Estére nagy területen kiderül az ég, de az északnyugati, valamint a délkeleti határvidéken több felhő valószínű, és ott egy-egy zápor is kialakulhat. Szerdán már erőteljesebb délutáni gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, szórványosan záporral, zivatarral, emellett késő délután, este délnyugat felől vastagabb felhőzet érkezik, és több helyen beborul az ég. A délnyugati szél kedden és szerdán többfelé megélénkül, néhol megerősödik, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 16 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 25 és 29 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Európa északi, északkeleti területeinek időjárását az a nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, amelynek középpontja a Barents-tenger térségében található. Hatására a nappali csúcshőmérséklet nagy területen a sokéves átlag felett alakul. A Skandináv-félszigeten a nappali maximum több helyen 24 fok közelébe emelkedik délutánonként, de helyenként 26, 27 fokot is regisztráltak a félsziget északi részén. Nyugat-Európa felett egy többközéppontú ciklonrendszer található. ott sokfelé borult, csapadékos az időjárás. Az Ibériai-félszigeten és Franciaországban a nappali csúcshőmérséklet néhány fokkal az ilyenkor megszokott alatt alakul. Spanyolország északi részén jellemzően 20, míg Franciaországban nagy területen csak 15 fok körül alakul a nappali maximum hőmérséklet, de helyenként csak 13 fokig melegszik fel a levegő. Szerda estig a Kárpát-medence fölé eleinte szárazabb, majd nagyobb nedvességtartalmú levegő érkezik.

Kapcsolódó Cikkek

 • 20 fok körüli meleg is lehet a héten!

  20 fok körüli meleg is lehet a héten!

  A következő napokban általában borús, felhős lesz az ég, néhol esőre is készülni kell, de enyhe lesz az időjárás, több helyen 20 Celsius-fok körül alakulhatnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

 • 1956-os villamosok közlekednek Budapesten

  1956-os villamosok közlekednek Budapesten

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve két különjárati, három kocsis, Ganz UV korhű villamost állít forgalomba a fővárosban október 22.

 • Megemlékezések, koncertek, megmozdulások a hatvanadik évfordulón

  Megemlékezések, koncertek, megmozdulások a hatvanadik évfordulón

  Országszerte megemlékezéseket, koszorúzásokat, este ünnepi koncertet, díszelőadást tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulóján. A központi rendezvények a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődnek, majd ugyanitt a díszünnepségen a magyar kormányfő és a lengyel államfő mond beszédet.