EUR: 307,10 Ft
CHF: 286,26 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Belföld

Szijjártó: kétállamos megoldásra van szükség a Közel-Keleten

Budapest, 2016. május 2.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) sajtótájékoztatón beszél a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. május 2-án, miután tárgyalt Riad Malki palesztin külügyminiszterrel (b) a minisztériumban.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és jól működő együttműködést alakíthasson ki Európa és a Közel-Kelet, csak egyetlen út vezet: le kell állítani az erőszakot, meg kell indulnia a közvetlen tárgyalásoknak Izrael és Palesztina között, továbbá meg kell valósítaniuk a kétállamos megoldást – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután palesztin kollégájával, Rijád al-Malkival tárgyalt.

A miniszter a megbeszélés utáni sajtónyilatkozatában kiemelte: mindez azonban nem jöhet létre, ha a nemzetközi közösség magára hagyja a feleket. Szükség van a nemzetközi szerepvállalásra, ezért Magyarország támogat minden kezdeményezést, amely a térség békefolyamatának újraindítását eredményezheti nemzetközi szerepvállalással. Csak a politikai megoldás elfogadható, és remélhetőleg az érintett felek is ezt tartják szem előtt – tette hozzá.

Szijjártó Péter emlékeztetett: évek óta nem járt palesztin külügyminiszter Budapesten, ezért a mostani látogatásnak különös jelentősége van, főleg, mivel Európa biztonsági helyzete a második világháború lezárása óta nem volt olyan rossz, mint most. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az Európát körülvevő térség biztonsági helyzete fokozatosan romlik, és e tendenciához hozzájárul, hogy a közel-keleti békefolyamat az elmúlt időben több kudarcot szenvedett – magyarázta.

Úgy vélte, Európa érdeke, hogy mielőbb béke, nyugalom és biztonság legyen a Közel-Keleten, ez nemcsak biztonsági és politikai, hanem gazdasági érdek is, hiszen a kiegyensúlyozott és jól működő együttműködéshez béke és nyugalom kell.

A miniszter a gazdasági együttműködésről elmondta: ma első alkalommal rendeznek magyar-palesztin üzleti fórumot, száz üzletember részvételével. Magyarország szempontjából fontos, hogy Palesztina élelmiszeripari és mezőgazdasági importja diverzifikálásáról döntött, ami lehetőségeket nyújthat magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatoknak. Lehetőség van vízgazdálkodási kooperációra is, a Fővárosi Vízművek kész az együttműködésre – közölte. Hozzátette: a Vörös-tenger és a Holt-tenger összekötésére tervezett csatorna pedig olyan jelentős projekt, amelyben több magyar vállalat is szerepet kaphat.

Szijjártó Péter kitért arra: Magyarország továbbra is támogatja, hogy a palesztin területek humanitárius és fejlesztési segélyezése folytatódjon, és támogatja az Európai Bizottság döntését egy 286 millió dolláros támogatási csomag összeállításáról. Magyarország kiveszi a részét a segítségnyújtásból, az elmúlt években 360 millió forint kormányzati támogatást nyújtott Palesztinának, szeptembertől pedig az eddiginél több, már ötven palesztin diáknak ad ösztöndíjat magyarországi egyetemi tanulmányaikhoz – mondta. Hozzáfűzte: Magyarország emellett a betlehemi kórház szülészetének küldött eszközöket.

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter kiemelte a magyar-palesztin kapcsolatok fejlesztésének jelentőségét, és azt mondta, sok lehetőség kínálkozik a két ország együttműködésére. Hozzátette: remélhetőleg a jövőben gyakoribbak lesznek a külügyminiszteri látogatások a két ország között.

A miniszter üdvözölte, hogy Magyarország több palesztin hallgatónak biztosít ösztöndíjat, és emlékeztetett arra is, hogy Magyarország hozzájárult a betlehemi Születés temploma újjáépítésének költségeihez.

A két külügyminiszter kora délután beszédet mond a magyar-palesztin üzleti fórumon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapest az ötödik legolcsóbb európai úticél

  Budapest az ötödik legolcsóbb európai úticél

  Ötödik lett fővárosunk azon a listán, amely 2017 legolcsóbb európai úticéljait szedte össze. Az úgynevezett Daily Backpaper Index szerint egy turista átlagosan napi mintegy 26 dollárért töltheti az idejét Budapesten.

 • Vona Gábor nem tiltaná a mecseteket

  Vona Gábor nem tiltaná a mecseteket

  A radikális szellemiségű Jobbikosok talán még a székről is lefordultak, amikor hétfő este Vona Gábor azt találta mondani az RTL-Klub Magyarul Balóval című műsorában…

 • Bosszút álltak az újságírón?

  Bosszút álltak az újságírón?

  Megdöbbentő támadás áldozata lett Jurák Kata, a PestiSrácok.hu hírportál oknyomozó újságírója. Szentendrén élő kolléganőnk kedd reggel iskolába indult két gyermekével, és menet közben arra lett figyelmes, hogy az autó furcsán viselkedik.