EUR: 305,45 Ft
CHF: 274,15 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Terrortámadás Törökországban, több halott

Autóba rejtett pokolgép robbant vasárnap a délkelet-törökországi Gaziantep város rendőr-főkapitánysága előtt, két rendőr meghalt – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az incidensben 22-en megsebesültek, közülük tizennyolcan rendőrök. A szomszédos épületek ablakai betörtek. A hatóságok a környékre vezető összes utat lezártak.

A merényletet a Dogan török hírügynökség beszámolója szerint két gépjárművel összesen hárman hajtották végre. Az első gépkocsiban ketten utaztak, ők a főkapitánysághoz közelítve automata fegyvereikkel lövöldözni kezdtek, majd amikor a rendőrség választüzet nyitott, megérkezett a pokolgépet szállító második autó, amely az épület előtt 10 méterrel felrobbant vezetőjével együtt.

A Dogan arról értesült, hogy a rendőrség keresi az első, fehér színű gépkocsit, amellyel két elkövető elmenekült.

Az Ihlas hírügynökség azt írta, hogy a robbantást az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet egyik tagja, Ismail Günes követte el, és öngyilkos merénylet történt. A merénylő apját kihallgatják és DNS-vizsgálatnak vetik alá, anyja a közelmúltban elhunyt.

Az okozott kár láttán szakértők úgy vélik, az öngyilkos merénylő mintegy 300 kilogramm robbanóanyagot használt.

Áprilisban többször volt hasonló támadás az ország délkeleti részében, főként a rendfenntartó erők támaszpontjai és járműoszlopai ellen.

Az esettel egy időben ismét két, Szíriából kilőtt aknagránát csapódott be a délkelet-törökországi Kilis városban. Az egyik egy autóparkolót, a másik egy ház kertjét találta el. Négy ember megsebesült, köztük egy várandós nő.

A török kormány a támadássorozatért az IÁ-t teszi felelőssé, mivel a határ szemközti oldala, az észak-szíriai Azáz környéke a terroristák fennhatósága alatt áll. A török tüzérség ez alkalommal is azonnal válaszolt: két rakétakilövőt megsemmisített, és végzett a dzsihadisták kilenc fegyveresével.

A hasonló incidensek az elmúlt hetekben Kilisben mindennapossá váltak, a helyiek félnek, hatósági óvintézkedésekben bíznak, a közterek többnyire üresek. Január 18-a óta a robbanásokban 18 ember vesztette életét, köztük hét szíriai állampolgár.

Ezekkel az esetekkel egy időben elesett a török biztonsági erők három tagja, amikor a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelői rakétavetővel támadást indítottak a délkelet-törökországi Mardin tartomány Nusaybin városában. További 14 katona megsebesült.

Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után tavaly júliusban újultak ki a harcok a kurd milíciák és a biztonsági erők között. A török haderő december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd autonómiáért küzdő felkelők ellen. Az összecsapások során a biztonsági erők több mint 350 tagja vesztette életét, és a PKK mintegy 5400 lázadóját “tették ártalmatlanná”. A három évtizede tartó konfliktusban már több mint 40 ezren haltak meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.