EUR: 310,69 Ft
CHF: 259,46 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb IV.kerület

Tigrispitont fogtak az újpesti állatmentők

állatmentő

Elég rossz állapotban volt a hüllő

Az újpesti állatmentők fogták be azt a tigrispitont, amelyet egy fővárosi bevásárlóközpont közelében talált meg két asszony. A híradásokkal ellentétben a kígyó nem Újpesten volt, de a mi állatmentő csapatunk fogta be és szállította az állatkertbe.

– Mivel a közelben nincsenek házak, valószínűleg egy autóból dobhatták ki – mondta a Tényeknek Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője, miközben megmutatta, hol találták a bejelentők az igencsak rossz állapotban lévő kígyót. Majdnem teljesen kihűlt, szinte alig mozgott, amikor a szakemberek megérkeztek. – Egy terráriumban tartott kígyónak napközben 27–32 fok a megfelelő hőmérséklet, de éjszaka sem jó, ha kevesebb van 25 foknál.


Az állatmentők inkubátorba tették a kihűlt pitont és az állatkertbe szállították, ahol azt is vizsgálták, nem fázott-e meg a hüllő, ez ugyanis végzetes lehet számára.

– Egy-két hét, mire kiderül, megfázott-e – magyarázta Fekete Gabriella, a Fővárosi Állat- és Növénykert gondozója. A kígyó folyamatos orvosi megfigyelés alatt van, azonosító chipet is kerestek benne, de nem találtak, bár láthatóan jó körülmények között tartották. A tigrispiton egyébként elég agresszív állat, viszont nem keresi az ember közelségét. Tartása engedélyköteles, ezt a példányt valószínűleg illegálisan tartotta valaki.


Kell a szomszéd engedélye is

A tigrispiton a veszélyes állatok kategóriájába tartozik, tartásáról törvény rendelkezik. A veszélyes állatok tartásához a helyi önkormányzat jegyzője adhat engedélyt. Az engedély feltétele a megfelelő tartási hely biztosítása, a kérelmező legalább középfokú szakirányú végzettsége és a szomszédok beleegyezése. A mérges kígyók tartásáról számos jogszabály rendelkezik, amelyek többek között megszabják, hogy csak cselekvőképes, szakmai végzettséggel rendelkező, büntetlen előéletű személy tarthat magánemberként olyan fajt, amelynek a mérge ellen van hatásos szérum. A speciális terráriumot olyan, jól zárható helyiségben kell tárolni, amelyből szökés esetén az állat nem tud elmenni. Ahol mérges kígyó van, ott kell lennie szérumnak is!

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.