2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb IV.kerület

Tigrispitont fogtak az újpesti állatmentők

állatmentő

Elég rossz állapotban volt a hüllő

Az újpesti állatmentők fogták be azt a tigrispitont, amelyet egy fővárosi bevásárlóközpont közelében talált meg két asszony. A híradásokkal ellentétben a kígyó nem Újpesten volt, de a mi állatmentő csapatunk fogta be és szállította az állatkertbe.

– Mivel a közelben nincsenek házak, valószínűleg egy autóból dobhatták ki – mondta a Tényeknek Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője, miközben megmutatta, hol találták a bejelentők az igencsak rossz állapotban lévő kígyót. Majdnem teljesen kihűlt, szinte alig mozgott, amikor a szakemberek megérkeztek. – Egy terráriumban tartott kígyónak napközben 27–32 fok a megfelelő hőmérséklet, de éjszaka sem jó, ha kevesebb van 25 foknál.


Az állatmentők inkubátorba tették a kihűlt pitont és az állatkertbe szállították, ahol azt is vizsgálták, nem fázott-e meg a hüllő, ez ugyanis végzetes lehet számára.

– Egy-két hét, mire kiderül, megfázott-e – magyarázta Fekete Gabriella, a Fővárosi Állat- és Növénykert gondozója. A kígyó folyamatos orvosi megfigyelés alatt van, azonosító chipet is kerestek benne, de nem találtak, bár láthatóan jó körülmények között tartották. A tigrispiton egyébként elég agresszív állat, viszont nem keresi az ember közelségét. Tartása engedélyköteles, ezt a példányt valószínűleg illegálisan tartotta valaki.


Kell a szomszéd engedélye is

A tigrispiton a veszélyes állatok kategóriájába tartozik, tartásáról törvény rendelkezik. A veszélyes állatok tartásához a helyi önkormányzat jegyzője adhat engedélyt. Az engedély feltétele a megfelelő tartási hely biztosítása, a kérelmező legalább középfokú szakirányú végzettsége és a szomszédok beleegyezése. A mérges kígyók tartásáról számos jogszabály rendelkezik, amelyek többek között megszabják, hogy csak cselekvőképes, szakmai végzettséggel rendelkező, büntetlen előéletű személy tarthat magánemberként olyan fajt, amelynek a mérge ellen van hatásos szérum. A speciális terráriumot olyan, jól zárható helyiségben kell tárolni, amelyből szökés esetén az állat nem tud elmenni. Ahol mérges kígyó van, ott kell lennie szérumnak is!

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.