EUR: 308,45 Ft
CHF: 282,67 Ft
2017. május 23., kedd
Dezső

Egyéb IV.kerület

Tigrispitont fogtak az újpesti állatmentők

állatmentő

Elég rossz állapotban volt a hüllő

Az újpesti állatmentők fogták be azt a tigrispitont, amelyet egy fővárosi bevásárlóközpont közelében talált meg két asszony. A híradásokkal ellentétben a kígyó nem Újpesten volt, de a mi állatmentő csapatunk fogta be és szállította az állatkertbe.

– Mivel a közelben nincsenek házak, valószínűleg egy autóból dobhatták ki – mondta a Tényeknek Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője, miközben megmutatta, hol találták a bejelentők az igencsak rossz állapotban lévő kígyót. Majdnem teljesen kihűlt, szinte alig mozgott, amikor a szakemberek megérkeztek. – Egy terráriumban tartott kígyónak napközben 27–32 fok a megfelelő hőmérséklet, de éjszaka sem jó, ha kevesebb van 25 foknál.

Az állatmentők inkubátorba tették a kihűlt pitont és az állatkertbe szállították, ahol azt is vizsgálták, nem fázott-e meg a hüllő, ez ugyanis végzetes lehet számára.

– Egy-két hét, mire kiderül, megfázott-e – magyarázta Fekete Gabriella, a Fővárosi Állat- és Növénykert gondozója. A kígyó folyamatos orvosi megfigyelés alatt van, azonosító chipet is kerestek benne, de nem találtak, bár láthatóan jó körülmények között tartották. A tigrispiton egyébként elég agresszív állat, viszont nem keresi az ember közelségét. Tartása engedélyköteles, ezt a példányt valószínűleg illegálisan tartotta valaki.

Kell a szomszéd engedélye is

A tigrispiton a veszélyes állatok kategóriájába tartozik, tartásáról törvény rendelkezik. A veszélyes állatok tartásához a helyi önkormányzat jegyzője adhat engedélyt. Az engedély feltétele a megfelelő tartási hely biztosítása, a kérelmező legalább középfokú szakirányú végzettsége és a szomszédok beleegyezése. A mérges kígyók tartásáról számos jogszabály rendelkezik, amelyek többek között megszabják, hogy csak cselekvőképes, szakmai végzettséggel rendelkező, büntetlen előéletű személy tarthat magánemberként olyan fajt, amelynek a mérge ellen van hatásos szérum. A speciális terráriumot olyan, jól zárható helyiségben kell tárolni, amelyből szökés esetén az állat nem tud elmenni. Ahol mérges kígyó van, ott kell lennie szérumnak is!

Kapcsolódó Cikkek

 • Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok, amelyek a szolgáltatók jelenlegi legalacsonyabb árainál is 15 százalékkal kedvezőbb áron kínálnak majd szolgáltatást – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos az Országgyűlés kulturális bizottságának és népjóléti bizottságának együttes ülésén kedden.

 • Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Már csak öt nap van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására, amit az adózók még szombat délelőtt is megtehetnek a budapesti Eurocenterben – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

 • Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Sztárként ünnepelték születésnapi köszöntésén a 88 éves, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, Kányádi Sándort. A nemzet művésze sajnos egyre kevesebb találkozón tud megjelenni, miután összeroppant egy csigolyája és bottal közlekedik, de humora és lelkesedése a régi.