2017. december 12., kedd
Gabriella

Belföld

Tízmilliárd forint egy-egy köznevelési centrumnak

Önálló költségvetési intézményként átlagosan tízmilliárdos forrással rendelkeznek majd azok a strukturális egységek, amelyekhez egyenként ötven-hatvan iskola tartozhat az új állami intézményfenntartó rendszerben – tájékoztatta a Magyar Időket Bíró Gábor, aki a Nemzeti Pedagógus Kar delegáltja a Köznevelési Kerekasztal fenntartói munkacsoportjában.

A napilap szerdai számában megjelent cikk szerint Bíró Gábor rámutatott: a rendszer kialakításánál fontos szempont az intézmények egyenletes eloszlása, mivel a jelenlegi tankerületi rendszerben ez nem valósul meg.


Bíró Gábor arra is felhívta a figyelmet: a centrumok irányításánál elsősorban arra van szükség, hogy ott megfelelő szakmai stáb jöjjön létre, és olyan vezető kerüljön egy-egy egység élére, aki a gazdálkodási mellett a köznevelés szakmai feladatait is kézben tartja.

A cikk kitér arra, hogy a Köznevelési Kerekasztal a május 17-i ülésén dönt az új állami intézményfenntartó rendszer végleges koncepciójáról, amely ezt követően kerül a kormány elé. Amennyiben a fenntartás és a működtetés egy kézbe kerülne, az az iskolaigazgatók szerepének növelését is szolgálná, mivel az iskolavezetés érdemi munkakapcsolatba kerülne a működtetést biztosító személyzettel – fejtette ki Bíró Gábor.

Elmondta: az önkormányzatoknál általában már nincs meg az elégséges infrastruktúra és a humánerőforrás ahhoz, hogy biztosítani lehessen az oktatási intézmények megfelelő fenntartását.

Az eddigi egyeztetésekből kiderült, hogy a települések döntő többsége nem tudná visszavenni a fenntartást – hívta fel a figyelmet Bíró Gábor. A köznevelésben szükséges átalakításokat az állam tudja megfelelőképpen levezényelni, és azáltal, hogy létrejönnek az önálló köznevelési centrumok, megfelelő választ lehet adni a régiónként eltérő problémákra – mondta a szakember.

Kapcsolódó Cikkek

  • Halálra vertek egy nőt a XIII. kerületben

    Halálra vertek egy nőt a XIII. kerületben

    Olyan súlyosan bántalmaztak egy 43 éves nőt a XIII. kerületben, hogy belehalt sérüléseibe – tette közzé a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden a rendőrség honlapján.

  • A készítmények és szerek internetes vásárlásánál körültekintően kell eljárni

    A készítmények és szerek internetes vásárlásánál körültekintően kell eljárni

    Az állatgyógyászati készítmények és növényvédő szerek internetes vásárlásánál körültekintően kell eljárni, minden esetben figyelni kell arra, hogy a termék rendelkezik-e magyar nyelvű felirattal, magyar nyelvű használati utasítással és ellenőrizni kell a készítményt forgalmazó céget is, hogy rendelkezik-e Magyarországon forgalmazási engedéllyel az adott szerre – mondta Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője kedden az M1 aktuális csatornán.