EUR: 318,33 Ft
CHF: 273,75 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb Tatabánya

Törött üvegeket gyógyít a Bányász legendája

Szabó Györgyöt sokan a futballpályán ismertük meg, oda is képzeljük őt, ám csaknem negyedszázada már egy másik világban is éli az életét. Üveges- és képkeretező műhelyében dolgozik, megjavítja a törött üveget, megrepedt tükröt vagy csodás keretet készít a családi fotónak.

Szabó György mosolygó arcán a barázdák legfeljebb hatvannak sejtetnék, de ma épp hetvennégy éves. A Tatabányai Bányász egykori legendás futballistája tegnap kapta meg a sportorvosi engedélyt, így az év végéig biztosan erősítheti a Bányász-öregfiúkat, ahol rendszeresen futballozik. Az 510 NB I-es meccs után még ki tudja, hány öregfiúk-meccs van a lábában, és ami még egyedibbé teszi ezt az adatot: ötven év óta csakis a TBSC mezét húzta magára.


– Néhány éve volt egy meccsünk, amelynek 70. percében 2−0-ra vezettünk a kecskédiek ellen, amikor Csapó Karcsival cserét kértünk. Gondoltuk, az utolsó tíz percben (egy old boys meccs 80 percig tart) már nem lehet gond, ám a vége mégis 2−2 lett. Mondtuk is viccesen: ennyit jelent, ha százharmincnégy év lejön a pályáról – anekdotázik a futball-legenda, akinek nem csak a lába, a keze is „sérülékeny”.

– Itt, az üvegesműhelyben nap mint nap érnek apró bőrsérülések, hiszen az üveg és a tükör nem válogat. Rendszeresen felsértem a bőrömet, de ma már meg sem érzek egy-két horzsolást. Szeretem ezt csinálni, de természetesen a futball a legnagyobb szerelmem, életem leghűségesebb társa ez a sportág. Lehettem úgy hat-hét éves, amikor Szőnyben, akkori lakhelyünkön megbarátkoztam a focival. Kellett ehhez persze az ötvenes évek remek magyar futballja. A faluban a villanypóznákon lévő hangszórókból hallgattuk a futballmeccseket, és csak álmodtunk arról, hogy egyszer majd mi is labdarúgók leszünk.


14_szabogyuri_01

Szabó György katonaéveit töltötte a Tatai Rákóczinál, ahol a csapat vezetője megígérte neki: ha meglövi a harminc gólt, kap 3000 forint jutalmat, ami a hetvenes évek elején rengeteg pénznek számított.

– Végül „csak” 29-et sikerült lőnöm, de a csapat bajnok lett, és a pénzt is felajánlották. Volt azonban egy másik ajánlat: a Tatabányai Bányásznál kaptam szerepet, amit természetesen elfogadtam, sőt akár feljebb is juthattam volna – mondja kis kacsintással, majd elmeséli: 1965-ben, az első NB I-es meccsén a Fradi ellen gólpasszt adott Bíró Gyulának, és mivel a passz előtt még a partjelzőt is megkerülte az oldalvonalnál, a meccsen tartózkodó Guttmann Béla, a Real Madrid akkori menedzsere meg is jegyezte: szívesen látná őt a királyi alakulatnál. Szabó György azonban sem Madridba, sem később Újpestre nem szerződött el, bár utóbbi helyre valóban hívták. Az ünnepelt Tatabányán maradt, ahol több mint ötven éve él és dolgozik. A mai napig.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Képregények a Dürer Kertben

    Képregények a Dürer Kertben

    A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

  • Ovisok versenyeztek

    Ovisok versenyeztek

    Tizenkilenc óvoda gyermekei versenyeztek egymással a Csokor utcai óvodában. A napokban 23. alkalommal rendezték meg ugyanis az Ovi Kupát, amelyen idén közel 230 gyerkőc vett részt.