2018. június 19., kedd
Gyárfás

Külföld

Trump megint beszólt az illegális bevándorlóknak

Az amerikai republikánus pártiak várható elnökjelöltje, Donald Trump szerint az Egyesült Államokban jobb elbánásban részesülnek az illegális bevándorlók, mint a háborús veteránok, s ezen ő – amennyiben elnök lesz – változtatni fog.

Trump a Guruló Mennydörgés (Rolling Thunderstorm) nevű motoros szervezet tagjai előtt mondott beszédet a washingtoni Lincoln Emlékműnél, helyi idő szerint vasárnap délután. Mintegy félmillió motoros érkezett ugyanis szerte az országból a szövetségi fővárosba, hogy motoron végiggördülve a Pentagontól a vietnami háború emlékművéig, tisztelegjen valamennyi amerikai katona előtt, aki háborúban vesztette életét.


A republikánusok várható elnökjelöltjét több ezren várták a több százezer felvonuló közül, s nemcsak motorosok, hanem hívei is. “Trump, tedd ismét naggyá Amerikát!” feliratú zászlókat lengettek, és sokan viseltek őt hirdető pólóinget. Beszédében a milliárdos üzletember megismételte a választási kampányban csaknem mindig hangoztatott ígéretét, miszerint ha ő lesz az elnök, akkor újabb falakat építenek az amerikai-mexikói határon. “Ezt illetően szemernyi kétségünk se legyen” – fogalmazott. Mintegy húsz percet beszélt, és sok időt szentelt a motorosok dicséretének, majd kifejtette, hogy arra számított: legalább annyian lesznek jelen, mint Martin Luter King 1963-ban szintén a Lincoln Emlékműnél elmondott “Van egy álmom…” kezdetű híres beszédekor. Hogy ez nem így történt, azt Trump annak tulajdonította, hogy “biztonsági okok miatt nem engedték ide az embereket”.

Megismételte, amit már oly sokszor elmondott, hogy tudniillik az Egyesült Államok hanyatlóban van, “már sehol nem győzedelmeskedik”. Hozzátette, hogy ha ő lesz az elnök, akkor “megint mindenütt győzni fogunk, és olyan sok győzelmet aratunk, hogy sokan, különösen a barátaim közül, azért fognak felhívni telefonon, hogy azt mondják: elnök úr, ne győzzünk ilyen sokszor, mert ez nem szép dolog”.


A motorosok az ország valamennyi szövetségi államából érkeztek, és szinte ellepték a fővárost és környékét. Felvonulásuk hagyománya 1988-ban kezdődött, s a résztvevők mindig a nemzeti ünnep, az Emlékezet Napja (Memorial Day) előtti vasárnapon tartják összejövetelüket a szövetségi fővárosban. Így emlékeznek a háborúkban meghalt, eltűnt és fogságba esett katonákra.

1988-ban a motoros szervezetnek mintegy háromezer tagja volt, mára már több mint egymilliónyian csatlakoztak hozzájuk. Az évek során nonprofit szervezetet is létrehoztak, amely a háborús áldozatok és veteránok hozzátartozóit segíti, s a motoros szervezet gyakran hallatja hangját politikai kérdésekben is. 2015 decemberében például nyílt levelet tettek közzé, amelyben azt kérdezték Obama elnöktől: mivel az Egyesült Államok egyre mélyebben bonyolódik bele a muzulmán országokban zajló háborúkba, vajon az amerikai kormányzat miért nem kér kártérítést ezektől az államoktól.

Kapcsolódó Cikkek

  • Soros és fia belerúgott Magyarországba

    Soros és fia belerúgott Magyarországba

    A The New York Times hasábjain jelentetett meg újabb véleménycikket Soros György. Most azonban társszerző is jegyzi A Balkán az esély Európa stabilizálására címet viselő fogalmazást, hiszen fia, Alexander Soros is fel van tüntetve, mint író.

  • Sajtóértesülések szerint fokozatosan vezetik be a német határigazgatási szigorításokat

    Sajtóértesülések szerint fokozatosan vezetik be a német határigazgatási szigorításokat

    Nem azonnal, hanem fokozatosan vezetik be Németországban a szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer menekültügyi tervében szereplő határigazgatási szigorításokat, két hét időt biztosítva ezzel Angela Merkel kancellárnak a menedékkérők egyes csoportjainak visszafordításával kapcsolatos ügyek európai szintű rendezésére – jelentették hétfőn német hírportálok a Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) müncheni elnökségi üléséről kiszivárgott értesülésekre hivatkozva.