EUR: 312,63 Ft
CHF: 261,08 Ft
2018. április 24., kedd
György

Egyéb I.kerület

Újra lesz lovardánk a Csikós udvarban!

Letették a budai Várban újjáépülő lovarda alapkövét a Csikós udvarban. Az ősszel kezdődő munkálatokkal várhatóan egy-másfél évtizedig tartó, a budavári palota több helyszínét érintő nagy felújítási projekt indul. A tervek szerint a jövő év végén már birtokba vehetjük a lovardát és a Karakas pasa tornyát, és megújul a Stöckl lépcső is.

STOCKL_LEPCSO

Ilyen lesz a Stöckl lépcső

– A rendszerváltozás óta eltelt két és fél évtized műemléki felújításait ismerve, az előttünk álló tervekkel és feladatokkal tisztában léve és nemzeti erőforrásaink tudatában fél évszázad legnagyobb műemléki felújítása kezdődik meg itt ma Budapesten – mondta L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára. A Csikós udvarban megújul a Karakas pasa tornya is és az építkezéshez kapcsolódóan látogatóközpontot alakítanak ki a Savoyai teraszon, hogy a helyi lakosok és a turisták számára is láthatóak legyenek az építkezés fázisai.


– Az a cél, hogy lássák az emberek, mi történik itt – fogalmazott L. Simon. A Karakas pasa tornya jelenlegi leromlott állapotában az 1950-es rekonstrukció eredménye. Itt a toronyban a lovardához kapcsolódó egységeket hoznak létre. A földszintre egy lovas szuvenírboltot terveztek, az emeleten a spanyol lovasiskola hagyományainak emléket állító kiállítást rendeznek be, az alagsorban pedig az öltözők és szociális blokkok lesznek. A Karakas pasa tornya és a lovarda együtt a tervek szerint 2017 végére készül el, teljes akadálymentes megközelíthetőséggel.

CSIKOS_UDVAR_1

Jelenleg igen elhanyagolt állapotban van a Csikós udvar és a Karakas pasa tornya

Kapcsolódó Cikkek

 • Helyreigazítás

  A “Sorra hódolnak be az LMP emberei Simicskának” című cikkünkben valótlanul állítottuk…

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.