EUR: 308,62 Ft
CHF: 288,46 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Egyéb I.kerület

Újra lesz lovardánk a Csikós udvarban!

Letették a budai Várban újjáépülő lovarda alapkövét a Csikós udvarban. Az ősszel kezdődő munkálatokkal várhatóan egy-másfél évtizedig tartó, a budavári palota több helyszínét érintő nagy felújítási projekt indul. A tervek szerint a jövő év végén már birtokba vehetjük a lovardát és a Karakas pasa tornyát, és megújul a Stöckl lépcső is.

STOCKL_LEPCSO

Ilyen lesz a Stöckl lépcső

– A rendszerváltozás óta eltelt két és fél évtized műemléki felújításait ismerve, az előttünk álló tervekkel és feladatokkal tisztában léve és nemzeti erőforrásaink tudatában fél évszázad legnagyobb műemléki felújítása kezdődik meg itt ma Budapesten – mondta L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára. A Csikós udvarban megújul a Karakas pasa tornya is és az építkezéshez kapcsolódóan látogatóközpontot alakítanak ki a Savoyai teraszon, hogy a helyi lakosok és a turisták számára is láthatóak legyenek az építkezés fázisai.

– Az a cél, hogy lássák az emberek, mi történik itt – fogalmazott L. Simon. A Karakas pasa tornya jelenlegi leromlott állapotában az 1950-es rekonstrukció eredménye. Itt a toronyban a lovardához kapcsolódó egységeket hoznak létre. A földszintre egy lovas szuvenírboltot terveztek, az emeleten a spanyol lovasiskola hagyományainak emléket állító kiállítást rendeznek be, az alagsorban pedig az öltözők és szociális blokkok lesznek. A Karakas pasa tornya és a lovarda együtt a tervek szerint 2017 végére készül el, teljes akadálymentes megközelíthetőséggel.

CSIKOS_UDVAR_1

Jelenleg igen elhanyagolt állapotban van a Csikós udvar és a Karakas pasa tornya

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó: Magyarország innovációs központtá kíván válni

    Szijjártó: Magyarország innovációs központtá kíván válni

    Magyarország egyre inkább innovációs központtá kíván válni, ezért a jövő évtől minden kutatásfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás kétszer annyi pénzt vonhat le az adóalapjából, mint amennyit innovációra fordít – jelentette ki Szijjártó Péter a think.

  • Meghalt Alekszej Abrikoszov

    Meghalt Alekszej Abrikoszov

    Meghalt 88 éves korában Alekszej Abrikoszov orosz-amerikai elméleti fizikus, aki 2003-ban a brit Anthony J. Leggett-tel és a szintén orosz Vitalij Ginzburggal megosztva Nobel-díjat kapott a szupravezetők és a szuperfolyékonyság kutatásában elért eredményeiért.