EUR: 308,81 Ft
CHF: 288,43 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Egyéb XIX.kerület

Űrpuli a könyvtárban

A magyar tervezésű űrpuli is jelen lesz a Holnapló − Írd a jövőd! verseny záróeseményén a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kispesti épületében május 24-én 17 órától. Az október óta futó vetélkedőben a negyven éve alapított könyvtárban a négy évtizeddel ezelőtti kort kellett feltérképezniük a felsősöknek, gimnazistáknak és felnőtteknek több kérdéssoron keresztül. A szervezők a jövőre is gondoltak, a versenyzőknek egy kis méretű tárgyat kell készíteniük, amit a könyvtárosok időkapszulába zárnak, és csak negyven év múlva derül ki, ki hogy képzelte el 2056-ot.

Addigra remélhetőleg több bolygó felszínére is eljut a magyar tervezésű Puli, amelynek alkotói jelenleg azon dolgoznak, hogy 2017 végéig eljuttassák a Holdra felderítésre alkalmas járművüket, ami földi körülmények között sivatagban és gleccseren is bizonyított már. A jármű előtte még Kispestre látogat, a könyvtárban pedig ki is lehet próbálni működés közben.

Marokkó, 2013. március 3. Az Osztrák Űrfórum által közzétett dátumozatlan képen tesztelik a magyar Puli holdjárót, amelyet egy Aouda.X Mars űrruhának a prototípusát viselő férfi néz a marokkói sivatagban. A Puli Space magyar fejlesztő csapat a Google Lunar X Prize nemzetközi pályázatára készített el a holdjárót. (MTI/OeWF/Katja Zanella-Kux)

A marokkói sivatagban már helytállt a magyar Puli (MTI/OeWF/Katja Zanella-Kux)

Kapcsolódó Cikkek

  • Alkudni már a piacon sem lehet

    Alkudni már a piacon sem lehet

    Egyre több az extra program a zalaegerszegi piacon, mégis – főleg a nyugdíjasok – csupán időtöltésből, társadalmi, baráti kapcsolatok építésére használják a vásárteret – mondják az eladók.

  • Őstehetség szeli a habokat

    Őstehetség szeli a habokat

    Most tizenkét éves, de már annyi érme van, hogy a lakásban tele vannak velük az ágyneműtartók. Ugrai Panna a Hód-Úszó SE versenyzője, és a legutóbbi, montenegrói versenyéről tizenhét érmet hozott haza, ezzel pedig korosztályának legeredményesebb lány úszója lett.