EUR: 310,74 Ft
CHF: 259,42 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Belföld

Vasárnapi leolvasás

Woman laughing at what is going on the other side of hole in garden gate, Image: 8070418, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, AlamyAz ugye erősen elképzelhetetlen egy nagyvárosban (városban), hogy vasárnap egyszer csak csengetnek, mondván, jöttek a csatornadíjért. Vagy leolvasni a gázórát és elvinni a fogyasztás ellenértékét. És ugyanígy a villannyal. És nemcsak azért, mert átutalás meg számítógépes fizetés meg levonják a bankszámláról. Nem. Egészen egyszerűen azért, mert városban mindez nem szokás.

Fatornyos falunkban azonban ez – is – másképpen van. Vasárnap délelőtt, még a mise előtt, az asszony arra ügyel, hogy ne kozmáljon oda az ebéd, amikor megcsörgetik a telefonján. A csatornadíj-beszedő. Visszahívja. A párbeszéd rövid, én meg nehezen hiszek a fülemnek. Tíz perc múlva nálunk vannak, ennyi és ennyi forint a díj.


Megérkeznek pontosan, kertajtót nem kell nyitni, a kapu felett zajlik a pénz átadása. Az egész nem tart két percnél tovább. És a díjbeszedőben fel sem merül, hogy vasárnap van.

Másképpen megy ez itt. Nehéz megszokni. Mondják, a jót könnyű megszokni. Ez csak majdnem igaz. Ha a mindennapos rutinból éles váltással kell egy egészen más tempóra átállni, az bizony komoly próbatétel. Mindig ott motoszkál: jó, jó, tényleg emberibb az egész, de nem maradtunk le valamiről?

Idő kell, amíg rájössz: nem. Nem, mert ami fontos, arra lesz időd. És felveszed a ritmust, és nem fogsz csodálkozni az eddig elképzelhetetlennek hitt időpontban történő díjbeszedésen. Intézed, és nem filozofálsz.

És eltelik pár hónap, amikor már minden így működik.

Na, akkor érkeztél meg igazán a faludba.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Mindenhol nyert volna a Fidesz

  Mindenhol nyert volna a Fidesz

  Az ellenzék nem magában, hanem egyebek mellett a választási rendszerben keresi hatalmas vereségük okát. Pedig nincs olyan ország, amely választási rendszerével nem a Fidesz kormányozna.

 • Szabadon járhat Budapesten Gyárfás

  Szabadon járhat Budapesten Gyárfás

  Már tavaly októberben megkapta Gyárfás Tamástól a Fenyő-gyilkosság felbujtójához elvezető bizonyítékot I. Sándor főügyész, mégsem tett semmit.

 • Pénzt ad Brüsszel Sorosnak

  Pénzt ad Brüsszel Sorosnak

  Újabb pofont kapott Magyarország Soros Györgytől és bandájától. Múlt hét hétfőn járt Brüsszelben a pénzügyi spekuláns és láss csodát, csütörtökön már meg is szavazták Strasbourgban a hazánk destabilizálását segítő civil szervezetek támogatásáról szóló előterjesztést.

 • Orbán Viktor: Nem fogadják el az eredményt

  Orbán Viktor: Nem fogadják el az eredményt

  Soros György pénzügyi spekuláns körei rossz lóra tettek, és most éppen bukóban vannak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a parlamenti választás eredményét kommentálva.