EUR: 307,11 Ft
CHF: 282,03 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Egyéb VII.kerület

Zsinagógák szabadtéren

Budapest, 2016. május 12. Résztvevők a Zsinagógatörténet Aleftől Távig című kiállítás megnyitóján Budapesten, a VII. kerületi Kazinczy utcában 2016. május 12-én. A Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) zsinagógaépítészetet bemutató szabadtéri kiállítása június 12-ig látogatható. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A zsinagógaépítészetet bemutató szabadtéri kiállítás nyílt a VII. kerületben. A Zsinagógatörténet Aleftől Távig című, június 12-éig látogatható kiállításon a zsinagógaépítészet sajátosságait, történetét bemutató tablók mellett a magyarországi zsinagógaépítészetről és a legkülönlegesebb, valamint a legszebb zsinagógákról is látható egy-egy angol és magyar nyelvű tabló.

Magyarországon sok szép zsinagóga épült, de jelentős részük mára kiürült, nem töltheti be eredeti funkcióját, hogy a közösség központja legyen – hangsúlyozta a kiállításmegnyitón Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. – Amikor a kormány zsinagógák felújítását támogatja, nem csupán a kulturális örökség egy darabját látja ezekben az épületekben, hanem annak lehetőségét is, hogy újjáéledhet bennük a zsidó kulturális és közösségi élet – mondta az MTI beszámolója szerint.

Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere kiemelte: a VII. kerület történelmi és társadalmi sokszínűsége lehetőséget ad arra, hogy a kerület valóban a párbeszéd helyszíne legyen a közösségek számára. Hozzátette: a zsidó múlt emlékeinek megőrzése az adott helyszínen élők feladata, de legalább ilyen fontos a párbeszéden alapuló új, élettel teli közösségi színterek kialakítása is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.