2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb VII.kerület

Zsinagógák szabadtéren

Budapest, 2016. május 12. Résztvevők a Zsinagógatörténet Aleftől Távig című kiállítás megnyitóján Budapesten, a VII. kerületi Kazinczy utcában 2016. május 12-én. A Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) zsinagógaépítészetet bemutató szabadtéri kiállítása június 12-ig látogatható. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A zsinagógaépítészetet bemutató szabadtéri kiállítás nyílt a VII. kerületben. A Zsinagógatörténet Aleftől Távig című, június 12-éig látogatható kiállításon a zsinagógaépítészet sajátosságait, történetét bemutató tablók mellett a magyarországi zsinagógaépítészetről és a legkülönlegesebb, valamint a legszebb zsinagógákról is látható egy-egy angol és magyar nyelvű tabló.

Magyarországon sok szép zsinagóga épült, de jelentős részük mára kiürült, nem töltheti be eredeti funkcióját, hogy a közösség központja legyen – hangsúlyozta a kiállításmegnyitón Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. – Amikor a kormány zsinagógák felújítását támogatja, nem csupán a kulturális örökség egy darabját látja ezekben az épületekben, hanem annak lehetőségét is, hogy újjáéledhet bennük a zsidó kulturális és közösségi élet – mondta az MTI beszámolója szerint.


Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere kiemelte: a VII. kerület történelmi és társadalmi sokszínűsége lehetőséget ad arra, hogy a kerület valóban a párbeszéd helyszíne legyen a közösségek számára. Hozzátette: a zsidó múlt emlékeinek megőrzése az adott helyszínen élők feladata, de legalább ilyen fontos a párbeszéden alapuló új, élettel teli közösségi színterek kialakítása is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.