EUR: 310,70 Ft
CHF: 259,31 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb VII.kerület

Zsinagógák szabadtéren

Budapest, 2016. május 12. Résztvevők a Zsinagógatörténet Aleftől Távig című kiállítás megnyitóján Budapesten, a VII. kerületi Kazinczy utcában 2016. május 12-én. A Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) zsinagógaépítészetet bemutató szabadtéri kiállítása június 12-ig látogatható. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A zsinagógaépítészetet bemutató szabadtéri kiállítás nyílt a VII. kerületben. A Zsinagógatörténet Aleftől Távig című, június 12-éig látogatható kiállításon a zsinagógaépítészet sajátosságait, történetét bemutató tablók mellett a magyarországi zsinagógaépítészetről és a legkülönlegesebb, valamint a legszebb zsinagógákról is látható egy-egy angol és magyar nyelvű tabló.

Magyarországon sok szép zsinagóga épült, de jelentős részük mára kiürült, nem töltheti be eredeti funkcióját, hogy a közösség központja legyen – hangsúlyozta a kiállításmegnyitón Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. – Amikor a kormány zsinagógák felújítását támogatja, nem csupán a kulturális örökség egy darabját látja ezekben az épületekben, hanem annak lehetőségét is, hogy újjáéledhet bennük a zsidó kulturális és közösségi élet – mondta az MTI beszámolója szerint.


Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere kiemelte: a VII. kerület történelmi és társadalmi sokszínűsége lehetőséget ad arra, hogy a kerület valóban a párbeszéd helyszíne legyen a közösségek számára. Hozzátette: a zsidó múlt emlékeinek megőrzése az adott helyszínen élők feladata, de legalább ilyen fontos a párbeszéden alapuló új, élettel teli közösségi színterek kialakítása is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.