EUR: 307,92 Ft
CHF: 266,00 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Belföld

2017 a béremelések éve

Bár félévnél sem tartunk, elkészült a 2017-es költségvetés. Közel 800 milliárd forint jut bérekre.

Először fogadott el az országgyűlés olyan költségvetést, amely három részből áll: az állami mellett szerepel benne egy uniós és egy hazai fejlesztésekről szóló fejezet is. Ennek azért van jelentősége, mert így könnyebben áttekinthető, mekkora forrásokat szán beruházásokra a kormány.

A büdzsé összességében 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol. A bevételek elérik majd a 17 ezer milliárd forintot, a kiadások pedig 18 ezer milliárd forint környékén alakulnak.

Ez utóbbinak egy jókora szelete – 800 milliárd forint – a közszféra béreire megy el, csak jövőre 225 milliárd forinttal fordítanak többet erre. Nő például az orvosok, az ápolók, a pedagógusok és a kormányhivatalokban dolgozók fizetése is. Megkérdeztük a Századvég Gazdaságkutatót, hogy az intézkedés mennyiben szól a két év múlva esedékes választásoknak. – A következő esztendő még nem választási év – reagált az intézet, ugyanakkor szerintük is magasabb a büdzsé kiadási oldala a várthoz képest. Úgy látják, erre a GDP-bővülés és a gazdaság „kifehérítése” ad lehetőséget. – A béremelésre a közszférában nagy szükség van, ezt 2017 után is folytatni kell – írták a Lokál megkeresésére.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nem engedünk a 48-ból

    Nem engedünk a 48-ból

    A magyar az furfangos, ravasz, nem szeret veszíteni és éppen ezért felettébb találékony. Ezért a magyaron kiigazodni nagyon-nagyon keveseknek sikerül csupán.

  • Beköltözik az egyetem

    Beköltözik az egyetem

    Hamarosan az Olajág Otthonok lakói is akadémiai hallgatókká válhatnak, a Zsigmond Király Egyetem előadói ugyanis itt is elindítják az Idősek Akadémiája előadás-sorozatát.