EUR: 305,35 Ft
CHF: 275,14 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

3500 orosz állampolgár csatlakozott az Iszlám Államhoz

Csaknem három és félezer orosz állampolgár csatlakozott a terroristákhoz a Közel-Keleten – jelentette ki Jurij Csajka orosz főügyész szerdán a szövetségi törvényhozás alsóházában.

Csajka a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság értesüléseire hivatkozva hozzátette, hogy a szíriai konfliktus kezdete óta a terroristák oldalára állt oroszországi személyek közül több százan, a haláltól tartva vagy más okok miatt, visszatérnek a hazájukba.

Nyikolaj Bordjuzsa, a több szovjet utódállamot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) főtitkára kedden arról beszélt, hogy az Oroszországot, Örményországot, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Tádzsikisztán tömörítő ODKB tagállamaiból nagyjából tízezer ember harcol Szíriában, s pontos adataik vannak arról, hogy melyik országból hányan. A főtitkár arra is kitért, hogy a titkos szolgálatok nyilván tartják a Szíriából visszatérő személyeket, akik hazatérésüket követően részt vesznek országaikban a “terrorista alvilág” megszervezésében.

Csajka szerdán azt is elmondta, hogy az orosz hatóságok idén Jekatyerinburg, Moszkva és Krasznojarszk zsúfolt pontjai ellen tervezett terrortámadásokat akadályoztak meg.

A főügyész az állami dumában az javasolta, hogy tiltsák meg a vallási szervezetekben való munkát az olyanok számára, akiket korábban terrorizmus és szélsőségesség miatt elítéltek. Azt is kérte a honatyáktól, hogy erősítsék meg az szélsőséges cselekedetekre uszító weboldalak elleni nem bírósági fellépés törvényi megalapozottságát.

Az orosz hatóságok eddig több mint 30 ezer weboldalt tiltottak be, közülük több mint ezret nem bírósági eljárás keretében, a főügyészség követelésére. A betiltott anyagok listája az igazságügyi minisztérium összesítése szerint 3560 tételt tartalmaz.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vízisízés közben rakta ki a Rubik-kockát – Videó!

    Vízisízés közben rakta ki a Rubik-kockát – Videó!

    A Rubik Ernő nevéhez fűzhető ügyességi játék a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend szerte a világon. Joey Fratelli imádja a logikai játékot, ezért úgy döntött, hogy nem időre szerette volna kirakni a mágikus kockát úgy, ahogy sokan mások, hanem inkább a körülményeken nehezített.

  • Nemi erőszakra buzdítottak a muszlim iskolában

    Nemi erőszakra buzdítottak a muszlim iskolában

    Megbukott a muszlim gyermekek számára alapított Al-Hidzsrá iskola az angliai Birminghamben, a tanintézet ellenőrzésekor nemi erőszakra felhívó tankönyveket és elképzelhetetlenül alacsony oktatási színvonalat találtak az ellenőrök, ezért az állami kezelésbe kerülhet Nagy-Britannia összes hasonló tanintézete.