2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

3500 orosz állampolgár csatlakozott az Iszlám Államhoz

Csaknem három és félezer orosz állampolgár csatlakozott a terroristákhoz a Közel-Keleten – jelentette ki Jurij Csajka orosz főügyész szerdán a szövetségi törvényhozás alsóházában.

Csajka a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság értesüléseire hivatkozva hozzátette, hogy a szíriai konfliktus kezdete óta a terroristák oldalára állt oroszországi személyek közül több százan, a haláltól tartva vagy más okok miatt, visszatérnek a hazájukba.


Nyikolaj Bordjuzsa, a több szovjet utódállamot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) főtitkára kedden arról beszélt, hogy az Oroszországot, Örményországot, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Tádzsikisztán tömörítő ODKB tagállamaiból nagyjából tízezer ember harcol Szíriában, s pontos adataik vannak arról, hogy melyik országból hányan. A főtitkár arra is kitért, hogy a titkos szolgálatok nyilván tartják a Szíriából visszatérő személyeket, akik hazatérésüket követően részt vesznek országaikban a “terrorista alvilág” megszervezésében.

Csajka szerdán azt is elmondta, hogy az orosz hatóságok idén Jekatyerinburg, Moszkva és Krasznojarszk zsúfolt pontjai ellen tervezett terrortámadásokat akadályoztak meg.

A főügyész az állami dumában az javasolta, hogy tiltsák meg a vallási szervezetekben való munkát az olyanok számára, akiket korábban terrorizmus és szélsőségesség miatt elítéltek. Azt is kérte a honatyáktól, hogy erősítsék meg az szélsőséges cselekedetekre uszító weboldalak elleni nem bírósági fellépés törvényi megalapozottságát.

Az orosz hatóságok eddig több mint 30 ezer weboldalt tiltottak be, közülük több mint ezret nem bírósági eljárás keretében, a főügyészség követelésére. A betiltott anyagok listája az igazságügyi minisztérium összesítése szerint 3560 tételt tartalmaz.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.