EUR: 307,03 Ft
CHF: 286,19 Ft
2017. január 17., kedd
Antal, Antónia

Külföld

A belga pályaudvart akartak felrobbantani dzsihadisták

Brüsszel, 2016. március 18.
Belga rendőrök egy lezárt műveleti területen a brüsszeli Molenbeek negyedben 2016. március 18-án, ahol rendőrségi és sajtóhírek szerint elfogták a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét, Salah Abdeslamot. (MTI/EPA/Laurent Dubrule)

Az antwerpeni központi pályaudvarra készültek lecsapni az előző héten Belgiumban őrizetbe vett dzsihadisták – jelentette a helyi média kedden.

A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsítottak három pokolgépet akartak elhelyezni a pályaudvar legforgalmasabb részein.

A Le Soir című napilap arról számolt be, hogy a csoportot egy 16 éves fiú vezette, az ő feladata lett volna a robbanószerkezetek beszerzése.

A csoport emellett merényletet tervezett a szélsőjobboldali Flamand Érdek (Vlaams Belang) pártot vezető Filip Dewinter ellen is.

Sajtóhírek szerint a gyanúsítottak végül kénytelenek voltak lemondani a belgiumi merényletek terveiről a brüsszeli terrortámadások miatt megerősített biztonsági intézkedések miatt, és ehelyett Szíriába vagy Líbia szándékoztak utazni, hogy az Iszlám Állam nevű terrormilícia soraiban harcoljanak.

Előző heti hírek szerint a belga hatóságok egyelőre nem találtak kapcsolatot a fiatal dzsihadisták és a márciusi brüsszeli vagy a novemberi párizsi merényletek elkövetői között.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án pedig Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyeknek 130 ember esett áldozatul. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Kapcsolódó Cikkek