EUR: 305,40 Ft
CHF: 276,92 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Külföld

A dalai láma félti Európát a migránsoktól!

A keddi Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hosszabb interjút közölt a regnáló dalai lámával, Tendzin Gyacoval. Ebben Tibet első számú spirituális vezetője – aki egyébként több mint 50 éve él száműzetésben az észak-indiai Dharamszala városában – kritikus hangot ütött meg az Európát sújtó bevándorlási hullám kapcsán.

Tendzin Gyaco, dalai láma, Tibet (Fotó: MTI)

Tendzin Gyaco (Fotó: MTI)

A FAZ kérdésére úgy fogalmazott, hogy sem Európa, sem pedig Németország nem válhat arab területté, viszont az elképesztő méreteket öltő migráció már veszélyt jelent a térség identitására. A buddhista szerzetes szerint a helyes magatartás a menekültekkel szemben az, ha a befogadásuk csak átmeneti, ők idővel pedig visszatérnek saját otthonukba, hogy kivegyék a részüket a hazájuk újraépítéséből.

A 14. dalai láma beszélt az iszlámról is. Szerinte minden vallás, így a muszlimoké is a szeretet üzenetét hirdeti, abból pedig, hogy néhány radikális csoport erőszakos tetteket követ el, nem lehet és nem is szabad megítélni a teljes közösséget. – A keresztények, sőt, még a buddhisták között is találni rossz embereket – jegyezte meg.

Tendzin Gyaco kitért az 57 éve tartó száműzetésére is. Azt mondta, néhány éven belül, ha csak egy rövid látogatás erejéig is, de szeretne visszatérni Tibetbe. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy ha mégis India földjén tölti el hátralévő életét, akkor is boldog lesz. Az otthonában adott interjúban azt is közölte, hogy bár halálát követően mindenképpen reinkarnálódni fog, ezúttal nem biztos, hogy mint dalai láma szertne újraszületni a Földre. – Makulátlan és népszerű vezető vagyok, örülnék neki, ha a dalai lámák tradíciója egy ilyen ciklussal érne a végéhez – jelentette ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bakondi: A líbiai útvonal lezárása egyre fontosabb európai érdek

  Bakondi: A líbiai útvonal lezárása egyre fontosabb európai érdek

  Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Líbia biztonsága, a líbiai tranzitútvonal lezárása egyre inkább kiemelkedő európai érdek, mivel Fekete-Afrikából nagy tömegben indultak el olyan emberek, akik nem politikai menekültek, és nagy az utánpótlás is.

 • Kés és pisztolypárbaj a nagykövetségén

  Kés és pisztolypárbaj a nagykövetségén

  Kés és pisztolypárbaj zajlott Izrael ammáni nagykövetségén: egy jordániai állampolgár és egy izraeli között viszály tört ki, aminek végén a jordániai belehalt két pisztolylövésbe, az izraelit pedig szúrt sebbel, válságos állapotban vitték kórházba.

 • A nap képe: Szelíd motoros

  A nap képe: Szelíd motoros

  Egy életre szóló élményben volt részük egy orosz kisváros lakóinak, akik a saját szemükkel láthattak motorozni egy hatalmas barnamedvét.