EUR: 307,31 Ft
CHF: 282,04 Ft
2017. május 29., hétfő
Magdolna

Életmód

A hétköznapok desszertje és egy falatnyi elegáns pillanat

Cute couple on a date looking at cakes at the bakery, Image: 253455088, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Nem mindegy, hogy muffin vagy cupcake ( Profimedia)

Az elmúlt évek legdivatosabb süteménye a cupcake. A mini tortát mindig az alkalomhoz illően díszítik fel mázzal, krémmel vagy marcipánnal. Sokan elintézik egy kézlegyintéssel, hogy az valójában nem más, mint egy cirádás muffin, pedig a két népszerű finomság között van különbség. A cupcake kisebb, mint a klasszikus muffin, hatalmas, cukros krémkoronája van, homogén, egyszerű tészta az alapja, és a legtöbb esetben vajjal készül. A muffin a hétköznapok gyors desszertje, a cupcake viszont egy falat elegáns pillanat.

 

Blueberry and chocolate muffins, Image: 43235504, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

(Profimedia)

Könnyű muffin
A muffint az alapjául szolgáló kevert tésztához adott magok, gyümölcsök teszik egyedivé, éppen ezért nem baj, ha nem sikerül a formája tökéletesre, a rusztikus darabok is bátran feltálalhatók, sőt ez adja az egyediségét. A muffin nem csak édes, sós is lehet.

Hozzávalók:

2 bögre finomliszt
1 bögre cukor
2,5 dl tej
2 dl napraforgó olaj
1 db tojás
1 csomag sütőpor

Elkészítése:

A lisztet a sütőporral elvegyítjük, a tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tejet és az olajat, végül az egészet elkeverjük. A muffinformákat kivajazzuk vagy muffinpapírral kibéleljük. A masszát a formákba öntjük, és 175-180 fokon tűpróbáig sütjük.

Various cupcakes in a cupcake stand, Image: 146833805, License: Rights-managed, Restrictions: MR_No, PR_No, Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

(Profimedia)

Cuki cupcake

A cupcake-nél a lényeg a díszítés, és kizárólag édes változatban létezik. Ennek a királynői falatocskának darabonként kell kiállnia a tökéletesség próbáját.

Hozzávalók:
4 tojás
1 bögre nem túl kemény vaj
1 bögre cukor
1 bögre tej
1 bögre rétesliszt
1,5 bögre finomliszt
2 teáskanál vaníliás cukor
csipetnyi só
1 csomag sütőpor

Elkészítése:

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Ezután beleöntjük a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd folyamatos keverés mellett – tejjel felöntve – homogén tésztává alakítjuk. A kész tésztát a muffinsütőbe illesztett papírkapszlikba töltjük, és 180 fokon aranyszínűre sütjük. A kész sütiket egyenként díszítjük.

 

 

Baileys-krém 
Hozzávalók:
1 bögre nem túl kemény vaj
2,5 bögre porcukor
3 evőkanál Baileys likőr

Elkészítés: A vajat a porcukorral és a likőrrel simára keverjük, majd habzsákkal a sütemény tetejére nyomjuk, és tálalásig hűtőbe tesszük.

Citrusos krém
Hozzávalók:
1 bögre nem túl kemény vaj
2,5 bögre porcukor
1 evőkanál lime-lé
½ lime reszelt héja
½ narancs reszelt héja

Elkészítés: A vajat a porcukorral és a lime levével alaposan összekeverjük, majd hozzáreszeljük a lime és a narancs héját. Ezzel is átforgatjuk, a krémet a habzsákból a süteményekre nyomjuk, és tálalásig a hűtőben tartjuk.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Elstartolt a befőzési szezon

    Elstartolt a befőzési szezon

    Májusban indul a befőzési szezon, ilyenkor kell beszerezni a hozzávalókat. Az üvegeket úgy készítsük elő, hogy azokat először áztassuk be mosószeres meleg vízbe, majd üvegmosó kefével alaposan mossuk át.

  • Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

    Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

    Egyedülálló komolyzenei turnéra készül Ázsiában Keller András és Gidon Kremer. A világhírű hegedűművészek és az általuk vezetett zenekarok egyedülálló módon, együttes erővel készülnek bemutatni az ázsiaiaknak a nyugati zeneirodalom legszebb műveit az elmúlt három évszázadból.