2018. május 23., szerda
Dezső

Külföld

A kínai hatóságok raboltak el egy könyvkereskedőt

Az egyik tavaly eltűnt hongkongi könyvkereskedő két nappal hazatérése azt mondta, hogy a kínai hatóságok elrabolták és több mint nyolc hónapig fogva tartották.

A politikailag kényesnek számító könyveket értékesítő hongkongi Causeway Bay Books könyváruház üzletvezetője, Lam Ving-ki sajtótájékoztatón csütörtökön elmondta, tavaly októberben tartóztatták le a kínai hatóságok a Hongkonggal szomszédos Sencsenben, majd bekötött szemmel és megbilincselve vonatra tették, 13-14 óra múlva pedig a kelet-kínai Csöcsiang tartomány székhelyén, Ningpóban találta magát.


Ott egy kis szobában tartották fogva, naponta kihallgatták és folyamatosan megfigyelték. Hozzáfűzte, hogy ez idő alatt nem léphetett kapcsolatba családjával és nem fogadhatott ügyvédet. Erről egy papírt is aláírattak vele.

A kínai hatóságok azzal vádolták, hogy tiltott könyveket csempészett Kínába, majd egy listát mutattak neki mintegy 600 kínai nevével, akik a Causeway Bay Bookstól könyveket rendeltek. Lam állítása szerint azért engedték haza Hongkongba, hogy idővel visszatérjen Kínába ezeknek a vásárlóknak az adataival. Lam leszögezte, nem áll szándékában valaha is visszatérni a Kínai Népköztársaságba.


“Ez nem csak rólam szól. Ez a hongkongi emberek szabadságáról szól” – mondta. Hozzátette: saját testi épségét kockáztatja, hogy megszólal az ügyben, mert a kínai hatóságok ráparancsoltak, hogy hallgassa el az igazságot. Lam saját elmondása szerint azért szólalt meg mégis, mert ami vele történt veszélyezteti az “egy ország, két rendszer” elvet, amely alapján Hongkongot, az 1997-ben a Kínai Népköztársasághoz visszacsatolt egykori brit gyarmatot kormányozni ígérték.

A hongkongiaknak címezve szavait azt mondta: ez veletek is megtörténhet, ha nem hallatjátok a hangotokat.

Arra a kérdésre, nem fél-e attól, hogy a vele történtek megismétlődhetnek, azt mondta: az attól függ, hogy a hongkongi kormány gondját tudja-e viselni az embereknek.

Lam és négy sorstársa, Kuj Min-haj, Li Po, Lui Por és Csang Csi-ping nyomtalanul tűntek el tavaly, majd a szárazföldi Kínában kerültek elő, ahol az állami médiában arról győzködték a nézőket, hogy önszántukból működnek együtt a kínai hatóságokkal, egyebek közt az ott tiltólistán szereplő könyvek csempészésével kapcsolatos nyomozásban. Azóta mindannyian visszatértek Hongkongba.

Lam azonban csütörtökön azt mondta, a kínai televízióban sugárzott interjúk valójában előre meg voltak rendezve, kényszer alatt mondták azt, amit. Hozzátette, miután hazatért Hongkongba, találkozott Li Póval, aki elmondta neki, hogy őt is elrabolták.

Kapcsolódó Cikkek

  • EP elnök: A migráció egész Európa számára jelent problémát

    EP elnök: A migráció egész Európa számára jelent problémát

    A migráció a frontországok mellett egész Európa számára jelent problémát, ezért közös stratégia kidolgozására van szükség, amely határozott beavatkozást tesz lehetővé a beáramlási folyamatokba – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján szerdán.

  • Elhunyt A piszkos tizenkettő sztárja

    Elhunyt A piszkos tizenkettő sztárja

    Elhunyt 90 éves korában hétfőn szívelégtelenségben Clint Walker hollywoodi westernsztár, akit a nézők A piszkos tizenkettő című filmből is ismerhettek.