EUR: 310,11 Ft
CHF: 289,44 Ft
2017. március 27., hétfő
Hajnalka

Belföld

A médiamágnás Varga Zoltán is offshore-gyanúban

Újabb magyar érintettet talált az Origo a Panama-papírok keltette botrány kapcsán itthon is egyre nagyobb vihart kavaró offshore ügyben.

Az internetes lap olyan adatokra bukkant, amelyek szerint a Varga Zoltán milliárdos vállalkozóhoz kapcsolódó cégháló több tagjában feltűnik egy Dorel Securities nevű, Panamavárosban bejegyzett cég. Az üzletember birodalmának része többek közt a Nők Lapját és Story magazint is kiadó Central Médiacsoport, a férfit a Napi.hu legfrissebb listája 37 milliárdos vagyona okán a 18. leggazdagabb magyarként tartja számon.

varga zoltán central

Így mutatják őt be a Central Médiacsoport honlapján

 

De mit is talált pontosan az Origo? A lap arról számol be, hogy az Opten adatai szerint a Pananamvárosban bejegyzett Dorel Securities volt 2004 és 2011 között az Árkopás Vagyonkezelő Kft. közvetlen irányítást biztosító befolyással rendelkező tulajdonosa. Utóbbi céget pedig a 2014-ig Varga vezette Optima-Officium Kft. jogutódjaként tüntetik fel átalakulás esetén. Emellett az Árkopás ugyanarra a budapesti, Révay utcai címre van bejegyezve, amelyre a szintén a Central-csoporthoz tartozó Central Faktor Zrt. és a Central Média Investment Kft. Nem mellesleg a cég 10 év alatt több mint 1 milliárdos eredményt ért el, 2010-ben pedig – az Origo információja szerint – 100 millió osztalékot fizetett.

Az Opten adataira hivatkozva arról is beszámol az Origo, hogy szerint Varga Zoltán két olyan, szintén offshore-hátterű cégben töltött be vezető pozíciót, amelyek székhelye ugyancsak a Révay utcában található. Varga mindezek mellett 2010-ben vezető tisztségviselője lett az Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő nevű vállalkozásnak. A cég többségi szavazati jogát nem sokkal korábban még a Marshall-szigetekre bejegyzett Rocabella Investment Ltd. birtokolta. Az Első Magyar Tőkealap-kezelő ugyanarra a már említett budapesti, Révay utcai címre van bejegyezve, mint a Central Média Investment Kft.

Az Origo a fentiekkel kapcsolatban levélben kereste meg Varga Zoltánt, ám kérdéseikre egyelőre nem érkezett válasz.

Mint ismert, a Panama-bomba április elején robbant: több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung német lapnak egy titkos forrás. A dokumentumokban szerepel többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök legjobb barátjának neve, felmerült David Cameron brit miniszterelnök érintettsége, izlandi kollégája pedig lemondásra kényszerült. Több magyar lehetséges érintettsége is szóba került, többek között az MSZP-s Boldvai László, a korábban fideszes Horváth Zsolt, vagy Spéder Zoltán, az Indexet is kiadó CEMP-médiacsoport és az FHB Bank elnök-vezérigazgatójának neve merült fel.

További részletek az origo oldalán olvashatóak!

Kapcsolódó Cikkek

 • 23 millióra büntették az Orangewayst

  23 millióra büntették az Orangewayst

  Több mint 23 millió forintos bírságot szabott ki az elmúlt két évben a hatóság az OrangeWays márkanév alatt szolgáltatást nyújtó társaságokra.

 • Tovább bővíti szolgáltatásait a MOL

  Tovább bővíti szolgáltatásait a MOL

  Közép-Kelet-Európában elsőként a MOL vezeti be töltőállomásainál az úgynevezett „drive-through” szolgáltatást, vagyis a közeljövőben egyre több MOL-kúton áthajtva lehet majd kávét, szendvicset, üdítőt vásárolni.

 • Jobbikos képviselő lesz Simicska fia?

  Jobbikos képviselő lesz Simicska fia?

  Kibújt a szög a zsákból: a Ripost úgy tudja, hogy Simicska Lajos fia, Simicska Ádám politikai karrierjének megindításáról, vagyis a Jobbik országos listájára kerüléséről tárgyalt pénteken, zárt ülésen a párt elnöksége.