EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Egyéb IX.kerület

A tekintetes úr háza visszanyerte eredeti szépségét

Ünnepélyesen átadták a Balázs Béla utca 11. szám alatt lévő felújított lakóépületet. A tekintetes Popelka Tamás részére Horavecz József építőmester tervei alapján 1900-ban építették, többségében szoba-konyhás bérlakásoknak.

A felújítás előtt 39 lakás – 64 százalékuk komfort nélküli – és egy üzlet volt az épületben. A pince udvari traktusai téglaboltozatosak, az utcai traktuson és az emeleti szinteken acélgerendás poroszsüveg-födémszerkezetű. A lakásokat két lépcsőházon keresztül lehet megközelíteni. A főlépcsőház háromkarú lépcsője előre gyártott lebegő műkő lépcsőfokokkal készült, kovácsoltvas acélkorlát szegélyezi.

Az utcai homlokzat helyi védettséget élvez, a második emeleten, az épület sarkán egy szoborfülke épült, benne Szent Tamás szobrával. A felújítás során nemcsak összkomfortos lakások kialakítása volt a cél, hanem új lakókörnyezet kialakítása is. A felújításnak köszönhetően 30 darab másfél, illetve kétszobás, teljes összkomfortos lakás készült.

Balázs Béla u. 11. szám alatti lakóépület ünnepélyes átadása (Fotó: Máté Krisztián)

A lépcsőházat kovácsolt acélkorlát díszíti (Fotó: Máté Krisztián)

– Sokaknak kellett a munkájukat becsülettel elvégezniük azért, hogy mi most itt egy pillanatra ünnepelhessünk. A főváros és a kerület példás együttműködésében megvalósuló tömbrehabilitáció számok mögötti lényege, hogy egy közösség közös erőfeszítéssel teszi otthonná a lakóhelyét, aminek szerves része a múlt értékeinek megőrzése is – fogalmazott a ház átadóünnepségén Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze.

Balázs Béla u. 11. szám alatti lakóépület ünnepélyes átadása (Fotó: Máté Krisztián)

Az egykori komfort nélküli, egyszobás lakások helyett minden igényt kielégítő, tágas és világos lakások várják az új lakókat. (Fotó: Máté Krisztián)

Balázs Béla u. 11. szám alatti lakóépület ünnepélyes átadása (Fotó: Máté Krisztián)

Szent Tamás őrzi a házat (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.