EUR: 309,10 Ft
CHF: 285,51 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Extra

A Trónok harca sorozatot nem érinti a britek kilépése

Egyesült Államok, 2014. december 11.
Az HBO által közreadott felvétel Peter Dinklage amerikai színészről a Trónok Harca (Game of Thrones) című filmsorozat egyik jelenetében. A sorozatot a legjobb drámasorozatért járó Golden Globe-díjra jelölték 2014. december 11-én. A Golden Globe-díjak 72. átadási ünnepségét 2015. január 11-én tartják Los Angelesben. (MTI/AP/HBO/Helen Sloan)

A népszerű Trónok harca tévésorozatot, amelyet részben Észak-Írországban forgatnak, nem érinti a britek döntése, hogy kilépnek az Európai Unióból – közölte a hétvégén a szériát gyártó HBO, amely a bejelentéssel azoknak a spekulációknak akart elébe menni, hogy a drága produkció uniós forrásokat veszíthet el.

A britek csütörtökön népszavazáson döntöttek az Európai Unióból való kilépésről, ami számos, egyelőre még kiszámíthatatlan következménnyel járhat a világ ötödik legnagyobb gazdasági hatalmának tartott Nagy-Britanniára nézve.

A Brexit a hollywoodi filmstúdiókat és kábeltévéket is elbizonytalaníthatja: kérdésessé válik, hogy vajon megéri-e nekik továbbra is Nagy-Britanniában forgatni, részben azért, mert az ország nem jut majd hozzá többé uniós támogatásokhoz.

Az HBO megerősítette, hogy a Trónok harca ugyan a kezdeti évadokban kapott támogatást az Európai Unió regionális fejlesztési alapjától, ám az utóbbi évadokra ez a forrás már elapadt. A csatorna közleményében leszögezte, hogy az uniós referendum szerintük nem befolyásolja majd a Trónok harca produkcióját.

Az HBO legnézettebb sorozata folyamatosan kapja a támogatást az Egyesült Királyságtól, beleértve az észak-írországi filmes és televíziós szervezetet (Northen Ireland Screen, NIS), amely kormányzati forrásokból segíti a helyi üzleti vállalkozásokat.

Az NIS pénteki közleménye szerint a szervezet nem használ fel európai uniós forrásokat. Az észak-írországi szavazók egyébként többségben az unióban maradás mellett szavaztak.

Az Emmy-díjas Trónok harca George R. R. Martin regényfolyama nyomán készül. A sorozat jelenleg a hatodik évadánál tart, az Entertainment Weekly szerint epizódonként tízmillió dollárt (2,8 milliárd forintot) fordítanak a gyártására.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pirner Alma nőt szeretett

  Pirner Alma nőt szeretett

  Pirner Alma világbajnok rúdtáncos a FEM3 Micsoda nők! című talkshow-jában megdöbbentő kijelentést tett, amikor Várkonyi Andrea a szerelem témakörét boncolgatta vendégeivel.

 • Magyar színész lopott Tom Hanksszel!

  Magyar színész lopott Tom Hanksszel!

  Hello, Gábor! – köszöntötte Tom Hanks az Inferno című film forgatásán Urmai Gábort. A nyíregyházi színház színészét Hanks kollégaként kezelte.

 • Hollywoodi halloween

  A halloween ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek hite szerint ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik meghaltak és azóta állatok testében „léteztek”.